Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Haziran 2012       Mesaj #67
Avatarı yok
Yasaklı
Kedilerin Gözü Karanlıkta Neden Parlar?



Karanlık bir ortamda gördüğümüz iki parlak nokta bizi bir an korkutsa da, onun bir kedi olduğunu anlamamız çok zamanımızı almaz. Evet kedilerin ve bazı hayvanların gözü karanlıkta parlar.

Kedigillerin ve bazı memeli hayvanların gözlerinin damar tabakasında Tapetum Lucidum adı verilen ve insanlar da olmayan bir yapı mevcuttur. Bu yapıda bulunan kristallerin yardımı ile gözün arka kısmına düşen karanlık yerdeki ışık yeniden retinaya yansır, yani retinadan iki kez ışık geçer. Retinaya geri gelen ışığın bir kısmı göz merceğinden geri döner ve gözlerin parlamasına neden olur.

Bu farklı göz yapısı sayesinde kediler ışıktan daha fazla yararlanmış olur. Gözbebekleri karanlıkta olabildiğince çok ışık alabilmek için büyüyerek yuvarlaklaşır. Bu göz yapısına sahip hayvanlar karanlıkta daha iyi bir görüşe sahiptir, hatta insanlardan daha iyi görebilmektedirler. Kediler demek ki bu yüzden karanlıkta ağaçlara tırmanmaktan ve çatılarda gezinirken düşmekten, korkmuyorlar.Sonuç olarak kedilerin gözlerinin parlaması ışığın geri yansımasından meydanan gelen bir parlamadır.



Kaynak : Bilimania (16 Ocak 2012)
Son düzenleyen Safi; 9 Kasım 2015 00:17