Arama

Robot Teknolojisi - Tek Mesaj #7

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Haziran 2012       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı
Hapishane Gardiyanı Robot

Güney Kore’de hapishanelerde gardiyan görevi yapacak robotlar geliştirildi ve hizmete girdi.Yeni geliştirilen robotun yaptığı işler, cüssesi ile pek orantılı değil gibi.Bu robot sadece gözlem, analiz ve iletişim amaçlı çalışıyor. Fiziki güç kullanmıyor.

Dış arayüz olarak sadece bir mikrofon, bir kamera, bazı yanıp sönen ışıklar ve bir alarm bulunduran robotun asıl önemli kısmı yazılımı olsa gerek. Çünkü robot hapishane koridorlarında dolaşıyor, mahkumların odalarına bakıyor, onların aktivitelerini gözlemliyor, anormal sayılacak bir durum olursa merkeze aktarıyor, gerekirse alarm veriyor. Robot hapishane koridorlarında yolunu buluyor ve nerede olduğunu biliyor. İstenirse merkeze görüntü aktarıyor.

Robot aynı zamanda mahkumlarla bir iletişim aracı oluyor. Mahkumların çağrılarına giderek sesli isteklerini de merkeze iletiyor. Ya da belirli bir mahkuma yönelik sesli mesajı onun odasına giderek iletiyor.Anlaşıldığı kadarıyla yazılımın asıl önemli yanı mahkumların aktivitelerinden sonuç çıkarmak. Neyin normal neyin anormal olduğuna karar vererek merkezi uyarmak.

Robot bir batarya ile çalışıyor. Enerjisi azaldığında kendi kendine bilinen bir prize gidip kendini takıyor ve bataryasını dolduruyor. Elektrik yükleme ve nadiren gereken bakım onarım dışında dinlenmeden, uyumadan, yemek yemeden sürekli görev başında bulunuyor.

Bu görevler için böyle büyük bir robota gerek yok. Ancak robotun özellikle büyük üretilmesindeki amaç, mahkumlar karşısında büyük görünmesinin verdiği psikolojik etki olmalı diye düşünülmekte.Verilen bilgiye göre Güney Kore hapishanelerinin yeni robot projesi, üst arayan bir robot geliştirmekmiş. Bu robot sadece hapishanelerde değil, hava alanları ve birçok başka kontrollü girişlerde kullanılabilecek. Ne dersiniz? Üstünüzü arayan robota karşı tepkiniz ne olurdu?


Kaynak : Spectrum (16 Nisan 2012)