Arama

Beyin Dalgaları - Tek Mesaj #9

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Haziran 2012       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı
'Beyin Yazılımlarında' Büyük Hata

120618freesurfer02

Araştırmacılar, bir ay içinde beyin taraması fMRI için kullanılan iki bilgisayar yazılımının yanlış sonuçlar verdiğini ortaya çıkardı. Hatta, FreeSurfer adlı yazılımın farklı bilgisayarlarda kullanılmış olması bile tarama sonuçlarını değiştiriyor.

Bilim insanları, duygusal değişimler esnasında beyindeki faaliyetleri gösteren fMRI taraması için sıkça kullanılan bilgisayar yazılımı SPM8 hakkında geçtiğimiz ay uyarıda bulunmuş ve yazılımın hatalı sonuçlar verebileceği belirtilmişti. Yapılan yeni bir araştırma, bir diğer popüler yazılımda da hata tesbit etti.

PloS One dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, popüler bir görüntü analiz yazılımı olan ve beynin bölümlerini ölçmek için de kullanılan FreeSurfer yazılımı, aynı beyin analizlerinde diğer yazılımlara kıyasla farklı tarama sonuçları veriyor.Alman araştırmacı Ed Gronenschild ve meslektaşları, 30 beyin modeli üzerinde FreeSurfer yazılımı kullanarak beyinlerin büyüklüğünü ve belli kısımlarının kalınlığını ölçtü. Ardından, aynı beyinler üzerinde aynı ölçümler farklı bir yazılımla gerçekleştirildi.

Aynı Yazılım Hep Farklı Sonuç

Aynı beyinler üzerinde farklı yazılımlarla düzenlenen analizler, birbirlerinden çok büyük farklılık gösterdiği gibi, FreeSurfer’ın farklı versiyonlarında da sonuçların bağlantısız olduğu görüldü. Bilim insanları ayrı bir test daha yaparak, bu sefer aynı yazılımı hem PC hem de Mac bilgisayarlar üzerinde çalıştırdı. Ortaya yine aynı analizler için farklı sonuçlar çıktı.

FreeSurfer’ın farklı versiyonları, aynı beyin üzerindeki analizlerde yüzde 5-15 farklı sonuçlar verdi. PC ve Mac bilgisayarlarda oran daha düşük olmasına rağmen, yüzde 2-5 arasında sonuç farklılıkları görüldü. Beynin ‘parahippocampal’ ve ‘entorhinal’ korteks bölümlerindeki farklılıklar yüzde 15’e kadar çıkarken, bilim insanları neden bu iki bölümde farkın bu kadar fazla olduğunu kestiremedi.

''Sabit Ayarlar Kullanın''

Yazılımların hatalarına dikkat çeken analizde, araştırmacılara veri analizlerinin ortak kullanılmaması uyarısı yapıldı. Ayrıca, beyin taramalarında tek bir donanım, tek yazılım ve sabit ayarlara bağlı kalınması tavsiye edildi. Örneğin, beyin yapısını iki grup altında analiz eden bir araştırmacıysanız, analizin ortasında Mac işletim sistemini güncellediğinizi varsayın. Bu noktadan sonra çıkacak tarama sonucu, incelediğiniz beynin normalden yüzde 5 daha büyük olduğunu gösterebilir. A grubunda alınacak bu tür bir sonuç, B grubunda da tekrarlanabileceği için, elinizde yanlış sonuçların birbirine girdiği bir analiz kalacak.

Analistler, yaşanan karmaşadan dolayı sadece FreeSurfer’ın suçlanmaması gerektiğini, çok daha kötü sonuçlar verebilecek yazılımlar da olabileceğini ifade etti. FreeSurfer yazılımcıları, geçmişte yazılım versiyonlarının analizlerle karmaşık kullanılmasına karşı çıkmıştı. Uyarılarının boş olmadığı, PloS One makalesinde açıkça ortaya çıktı.



Kaynak : Ntvmsnbc / PloS One (18 Haziran 2012,16:19)