Arama


KAPTAN - avatarı
KAPTAN
Ziyaretçi
28 Haziran 2012       Mesaj #4
KAPTAN - avatarı
Ziyaretçi
VİTİLİGO

vitiligo1

SORU: Vitiligo nedir?
YANIT: Derinin belirli bir kısmında beyaz leke veya lekeler oluşmasıdır. Ancak her beyaz leke vitiligo anlamına gelmemektedir. Kesin tanısı için mutlaka bir deri hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

SORU: Vitiligonun sebebi nedir?

YANIT: Henüz kanıtlanmış kesin bir sebebi yok. Deriye renk veren hücrelerin bilinmeyen bir nedenle yıkımı sonrasında cildin bu bölgesinde beyazlaşma olmasıdır. Bazı kimyasal maddelerin de buna sebep olduğu bilinmektedir.

SORU: Vitiligo kalıtsal bir hastalık mıdır?

YANIT: Kalıtsal değildir ama ailevi yatkınlık olabilmektedir.

SORU: Vitiligo bulaşıcı bir hastalık mı?

YANIT: Hayır, bulaşıcı özelliği yoktur.

SORU: Vitiligo yayılır mı?

YANIT: Bu çelişkili bir konudur. Başlangıcı genellikle yavaş olup, bazen o şekilde kalabilmektedir. Ancak aylar sonrasında lekelerde hızlı bir artış da olabileceğinden hasta mutlaka yakın takip altında olmalıdır.

SORU: Vitiligo kendiliğinden geçer mi?

YANIT: Genellikle tek olan lezyonlar üzerlerinde çillenme göstererek kendiliğinden gerileyebilir ancak artış da olabileceğinden hastalık ortaya çıktığında mutlaka hekime başvurulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.

SORU: Vitiligonun iç organlardaki bir hastalıkla ilişkisi var mıdır?

YANIT: İç organlarla ilgili bir hastalık değildir. Ancak vitiligoyla beraber bazı hastalıklar görülebilmektedir: Tiroid bezi hastalıkları, saç kaybı, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları gibi. Ancak tüm bu hastalıklar yönünden mutlak tetkik yapılması gerekmektedir

SORU: Vitiligonun stres, sıkıntı ile bir ilişkisi var mıdır?

YANIT: Kesin kanıtlanmamış olmakla beraber, ağır stres vücudun savunma sistemini etkilediğinden lekeler artabilmektedir. Bu nedenle gereğinde mutlaka psikolojik değerlendirme yapılması gerekmektedir.

SORU: Vitiligonun tedavisi var mıdır?

YANIT: Vitiligo genellikle kozmetik bir sorundur. Çeşitli makyaj malzemeleri ile geçici de olsa fark edilemez hale getirilebilir. Çeşitli tedavi şekilleri vardır. Bunlar hastalığın yaygınlığına, lezyonların yerine, hastanın yaşına göre değişebilir. Ancak tüm tedavi çeşitleri belirli bir zaman almaktadır. (Genelde en az 3 ay)

SORU: Vitiligo hastalığı olan bir kişi nelere dikkat etmeli?

YANIT: Deriye renk veren madde aynı zamanda cildi güneş ışınlarından da korur. Vitiligo lekelerinde bu madde yok olduğu için bu lekeler güneşe karşı korumasız hale gelmiştir. Kolaylıkla güneş yanığı oluşabilir. Aynı sebeple bu lekelerde bazı deri kanserlerine de yatkınlık arttığından mutlaka deri hastalıkları uzmanı bir hekimin önerisinde güneş koruyucu krem kullanılmalı ve mümkünse beyaz lekeler güneş ışınlarından korunmalı. Darbe, çizik ve sürtünme yerlerinde yeni lekeler çıkabilmektedir. Bu nedenle cildin zararlı etkilerden korunması gerekmektedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.