Arama

Çilek Yetiştiriciliği - Tek Mesaj #5

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Haziran 2012       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Organik Çilek Yetiştirmek Daha Etkili

cilo

PLoS ONE dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, bilinen geleneksel yöntemlerle yetiştirilen çileklere kıyasla organik çiftliklerinde üretilen çilekler daha az kusurlu ve daha çok verimli.

İsveç Lund Üniversitesi’nden Georg Andersson tarafından yürütülen araştırmada klasik tarım ile organik tarımın etkileri karşılaştırılmış. Ekip, organik tarımla üretilen çileklerde tozlaşma başarısının arttığını keşfetti ve bu artışa polen taşıyan böceklerin bolluğunun ve/veya çeşitliliğinin çok olmasının neden olabileceğini ileri sürdü.

Araştırmacılar ayrıca normal tarımdan organik tarıma geçişte çileklerde görülen bu verimin iki ile dört yıl içinde görülebileceğini belirledi. Yani, organik tarım uygulamaları benimsendikten sonra, bu tozlaşmada görülen artıştan önce olan duraklama evresi önemli olmayacak kadar kısa bir süre.

Çalışmanın sonuçlarına göre, sürdürülebilir tarımda önemli bir gelişme olan tozlaşma verimliliği organik tarımla artırılabilir. Dr. Andersson, ‘tozlaşmanın ölçülmesi tarla kompozisyonu, toprak çeşidi ve tozlaşma başarısını etkileyen diğer faktörlerden bağımsız olarak yapıldı.’ dedi.



Kaynak : PLoS ONE