Arama

Osmanlı Mimarisi - Tek Mesaj #5

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
5 Temmuz 2012       Mesaj #5
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
  • Osmanlı mimarisi basit, kullanışlı, ince, zarif, vakur ve heybetlidir. Muhteşemsaray tipi 19. yüzyılda Batı'dan gelerek girmiştir. Bununla beraber Allah adınayapılan camiler tamamen abidevidir. Camiler çevreleri bir sürü sosyal müesseseile örülür ve bir "külliye" teşkil ederler.
  • Osmanlılar fevkalâde imarcıdır. Yapıları kendi medeniyetine ait olmasa bile ihtimamla korur. İmar görülmediği hiçbir imparatorluk köşesi yoktur. Dişinden tırnağından arttıran mütevazı mahalle zenginleri bile, bir mescid yaptıramadığı takdirde bir çeşme yaptırır veya bir mektep tamir ettirir. Toplum anlayışı fevkalâde güçlüdür. Kendilerinden sonraki nesiller içinde şefkat fikri çokgelişmiştir.
  • Mimar Sinan'ın dünya tarihinin en büyük mimarlarından biri olduğunda ittifakvardır. Bir asır yaşayan ve son yarım asrını mimarbaşı olarak geçiren Sinan Şu eserleri yapmıştır. 81 cami, 50 mescid, 55 medrese,19 türbe, 14 imaret, 3hastahane, 7 su bendi (baraj), 8 köprü, 16 kervansaray, 33 saray, 32 hamam, 6mahzen, 7 d'arulkurrâ. Bu 441 eser bütün imparatorluğa dağıtılmıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....