Arama

Kestane Yetiştiriciliği - Tek Mesaj #5

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
5 Temmuz 2012       Mesaj #5
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Bilimsel adı “castanea” olan ve Kuzey Yarım Küre’nin tüm ılıman bölgelerindeyetişen kestane ağacı kayıngiller familyasındandır. Çeşitli kaynaklara göre dünyada kültüre alınmış kestane yetiştiriciliğinin 6.000 yıl öncesinde başladığı tahmin edilmektedir.

Kestane ağacı, gövdesi dik, kırmızımtrak kabuklu ve sert yapraklı bir ağaçtır.Yaşadığı coğrafyaya göre farklılık gösterir. Bugün bilinen 16 ayrı türü vardır

Ülkemizin de dahil olduğu Akdeniz Havzası içinde yer alan ülkelerde yetişenkestane türü “castenea sativa mill”dir. 30 mt.’ye ulaşan görkemli bir yapıya sahipkestane ağacının 500-1000 yıl arası değişen bir yaşam süresi vardır. Aşılandıktan 5 yıl sonra meyve vermeye başlayan ve en yüksek verimine 60. yılında ulaşan ağacın hasadına eylül ortalarında başlanır. Meyveleri sarımtarak-yeşil renkte, denizkestanesi şeklindeki dikenli kestane kabuğu (kupula) içinde tek ya da ikili üçlü toplar halinde bulunur. Hasat zamanı dikenli kupulası sararıp çatlamaya başlar ve ağaçtan yere düşer. Düşüş esnasında kestane meyveleri dikenli toplarından ayrılır. Doğal yolladüşmeyen kestaneler ise ağaca çıkan köylüler tarafından uzun bir sırıkla dal uçlarına vurulmak suretiyle düşürülür. Ege bölgesinde, dikenli kapsülleriyle yere düşen kestaneler ağaçların altında yığınlar halinde toplanarak üzerleri eğrelti otlar benzeri bitkilerle örtülerek saklanır. Gömü yada yığın olarak tabir edilen bu işlem sayesinde üreticiler meyvelerini kış ortasına kadar saklayabilmektedir. Karadeniz Bölgesinde ise bir çuval veya plastik torba içindeki kestane kazılan toprağın içine gömülerek depolanır. Son yıllarda kestane soğuk hava depolarında da saklanmaya başlamıştır.

Daha ziyade Kuzey Yarım Kürenin üç kıtasında yerli türleriyle birlikte kestane ormanları şeklinde doğal olarak yetişmektedir. Ağırlıklı olarak yetişen başlıca ülkeler Çin, Kore, Japonya, ve Akdeniz ülkeleridir. Ülkemizin de dahil olduğu AkdenizHavzasında kestanenin kültüre alınması 1000 yıl öncesine dayanmaktadır. Bu türünyayılış merkezinin neresi olduğu bilinmemekle birlikte, anavatanının Anadolu olduğu kuvvetli bir ihtimaldir. Anadolu’dan Yunanistan’a, buradan da Güney İtalya ve İspanya’ya götürülmüştür.

Ülkemizde ise Anadolu’ nun Karadeniz, Marmara ve Ege Bölgeleri gibi nemli koşulları orman alanlarında Castanea Sativa Mill türü kestane doğal olarak yetişmektedir.

Karadeniz’in Ereğli ilçesinden başlayan ve Sinop’a kadar uzanan kıyı şeridinde yetişen küçük meyveli kestane “kuzu kestanesi” olarak bilinmektedir. Bu şeritte yetişen kestane Türkiye üretiminin % 24’ünü oluşturmakta olup, 11.900tondur. ( 2000 yılı verileri)

Ülkemizde kestane üretiminin en yoğun olduğu bölgelerden birincisi Ege Bölgesi’dir. Bu bölge içinde Aydın ili önemli bir yer almaktadır. Türkiye kestane üretiminin % 27’sini bu ilimiz karşılamakta olup, 2000 yılı verilerine göre bu ilimizde kestane üretimi 16.237 tondur.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....