Arama

Piri Reis - Tek Mesaj #8

büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
15 Temmuz 2012       Mesaj #8
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi

Piri Reis


Osmanlı İmparatorluğu tarihine damgasını vurmuş ve günümüzde çizdiği dünya haritasıyla hala birçok tarihçi ve bilim adamları tarafından büyük bir araştırma konusu olan Piri Reis, gizemleri ve trajik hayatıyla her zaman insanların ilgi kaynağı olmuş bir karakterdir. Piri Reis öncelikle bir deniz korsanı, sonrasında Osmanlı denizcisi, bir araştırmacı, macera tutkunu, döneminin ileri derece bilgi sahibi bir bilim adamı ve gizemli hikayelerin başrol oyuncusudur.

Doğum tarihi hakkında her ne kadar farklı rivayetler olsa da, kesin olarak hangi tarihte doğduğu bilinmemektedir ancak ölümü Osmanlı tarihçileri tarafından binlerce defa araştırılan bir konu olduğundan çok iyi bilinmektedir. Barbaros’un ölümü ardından 1546 yılında Mısır Kaptanlığına getirilen Piri Reis, yaşlılık döneminde çıktığı son Mısır seferindeki başarısızlığı nedeniyle 1554 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın fermanıyla idam edilmiştir.

Piri Reis bilinen insanlık tarihinin en büyük kartograflarından biri belki de en iyisidir. Dünya tarihinin en kapsamlı ve birçoğuna göre gerçek anlamda ilk denizcilik kitabı olan Kitab-ı Bahriye, Piri Resi tarafından yazılmıştır. Amerika Kıtası’nın keşfinden önceki dönemlerde çizdiği dünya haritasında son derece detaylı bir şekilde Amerika’nın doğu kıyılarını nasıl gösterdiği, günümüzde gizemini hala koruyan en büyük sırlarından biridir. Çoğu tarihçiye göre gençlik yıllarında Akdeniz’in en ünlü korsanlarından biri olan Piri Reis, Christoph Colomb’u ele geçirdiğinde ondan aldığı haritalar yardımıyla dünya haritasını tamamlamıştır.

Gerçek anlamda ilk dünya haritasını gerek korsanlık yıllarında ele geçirdiği haritaları kullanarak gerekse de kendi gözlemlerinden yararlanarak 1513 yılında üç parçalı olarak çizmiştir. Atlas Okyanusu, İber Yarımadası, Afrika Kıtası’nın batısı ve Amerika Kıtası’nın doğu kısımlarının yer aldığı bu haritanın günümüzde yalnızca bir parçası bulunmaktadır. Diğer parçası ile ilgili çeşitli rivayetler vardır. Bu rivayetlerden biri; Kanuni Sultan Süleyman’ın haritaya bakarak; “Dünya ne kadar küçük, bize lazım olan doğu kısmıdır” dediği ve daha sonra haritayı ortadan ikiye yırttığı yönündedir. Diğer bir iddia ise bir Hindistan seferi nedeniyle diğer parçanın ordu içerisinde kullanıldığıdır.
Son düzenleyen Baturalp; 9 Kasım 2016 21:26