Arama

Besicilik - Tek Mesaj #1

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
17 Temmuz 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Besicilik

simental

Besicilik kısaca tarif etmek gerekirse , hayvanların kesimden belli bir süre önce özel olarak beslenerek, et verimi ve kalitelerinin arttırılmasıdır.
Sığır besiciliğinde, bir taraftan hayvanların et kaliteleri yükseltilirken, diğer taraftan canlı ağırlıklarının arttırılması hedeflenir. Herhangi bir besi işletmesinin karlılığı da, besicinin bu iki faktörü sağlamada gösterdiği başarıyla doğru orantılı olarak artar veya azalır.
Çeşitli sebeplerle, sığır yetiştiricilerinin sattıkları genç erkek ve dişi hayvanlar, besiciler tarafından satın alınarak besiye çekilirler. Bu nedenle “sığır besiciliği” uzmanlaşmış bir iş sahası olarak kabul edilir.
Besicilikte kullanılan yemlerin büyük çoğunluğunun işletme içinden karşılanması esastır. Kesif yemlerin ve kaba yemin, işletme bünyesinden temin edilmesi karlılığı arttıran en önemli nedendir. Çünkü besicilikte yem masrafları toplam maliyetin % 70′ini oluşturur. Özellikle kaba yemler mutlaka işletmede üretilmelidir.

Besiciliğin Şekilleri
Yem kaynaklarının kullanımı yönünden yapılan sınıflandırma besiciliğin genel karakterini belirler.Sığır besiciliği ekstansif yarı entansif ve entansif olmka üzere 3 şekilde yapılır.

Ekstansif Besi

Genel olarak mera ve otlaklarda yağılan besi şeklidir.Bu tip beside kesif yemin yeri ya hiç yoktur yaa çok azdır.Mera ve otlağın kalitesine bağlı olarak hayvanları ağırlıkları değişir.Türkiyede bu gibi hayvanların yararlandığı mera ve otlarlak malesef düşük kalitelidir.
Büyük çaplı ekstansif besi ise çoğunlukla yayla mera ve otlakalrda yapılır. Dolayısıyla hayvan ağırlık artışları yetersiz ve besi süresi uuzundur.Ekstansif besiden kesime giden hayvanların karkas randımanı düşüktür.

Yarı Entansif Besi
Genç sığırları ilk bir yıl kadar mera şartlarında tutmak ondan sonra yoğun besiye alarak kesim olgunluğuna getirmek şeklinde tanımlanabilir.
Karkas randımanı ve et kalitesi mera besisinden daha yüksektir.İyi otlakların bulunduğu bölgelerde yarı entansif besi yapılmaktadır.500 kg besin ağırlığına ulaşma zamanı yaklaşık 22 aydır.
Türkiyede uygulanan sığr besiciliği kesime giden hayvanların yaşları ve bslenme koşulları göz önüne alınınca bu gruba girer.ülkemizde hayvanlar 1 yaş civarında kesime gönderilirler.Çoğunlukla kaba yemle beslenirler.

Entansiz Besi
Yüksek düzeyde enerji ve protein kapsayan yemlerle yapılan besiye denir.Hayvanlar kapalı yada açık besi yerlerine tutulurlar yem maddesi olarak kuru pancar posası ve melas gibi yemlerde enerji kaynağı olarak kullanılır.Kaliteli yemler hayvanların yüksek düeyde ağırlık kazancı sağlamalarına imkan verir.Kombine sığır ırklarında entansif besi genel olarak danaların 2-3 aylık yaşlarında sütten kesilmesi ile başlar ve 500 -600 kg. canlı ağırlığa ulaşıncaya kadar sürer.Bu besi süresi 13-14 aydır.
İşletmenin karlılığı en kısa süree en ucuz yemle eb fazla kaliteli ürün elde etmektir.İşletme bütün bu faktörleri en iyi biyolojik ve ekonomik olarak bağdaştırmak durumundadır.

Ülkemiz şartları bakımından besi sığırcılığı uygun bir iştir.Ahır yapımı ve ekipman bakımından bir çok hayvancılık kolundan daha ucuza malolabilir. İşçiliktende tasarruf sağlar.Her zaman kesime gidecek hayvan var olacağı için hazır para gözü ilede bakılabilir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...