Arama


büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
19 Temmuz 2012       Mesaj #3
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi

Gümüş böceğinin özellikleri


Gümüş böceği küçük omurgasız hayvanlardan, gri (gümüş)renkte olup kanatsız ve canlıları ısırmayan bir haşeredir. Gümüş böceği adını parlak gümüş rengine benzeyen renklerinden alırlar. Gümüş böcekleri vücudu üçgen şeklinde olup baş ve göğüs kısmı geniş, kuyruk kısmına inildikçe daralan böceklerdir.Gümüş böceklerinin derisi katmanlar halindedir adeta merdiven gibi dizilmiştir. Gümüş böceklerinin vücutlarının alt tarafında toplamda 4 çift ayakları vardır.

Gümüş böceğini diğer haşere guruplarından ayıran en büyük özellik vücutlarının üçgen şeklinde ve kuyruk kısmında ise 3 adet anten şeklinde çıkıntılarının bulunmasıdır.

Gümüş böcekleri yapı olarak farklı boy ve yapıdadırlar. Gümüş böceği boy olarak 2 – 4 cm arasında değişiklik göstermektedir.Renk olarak çok canlı ve parlak renklere sahiptirler.

Gümüş böceği sıcaklığı ve nemi seven canlılardır. Gümüş böceklerinin yavrularının gelişimi için neme ihtiyacı vardır. Gümüş böceklerini soğuk havada ve kuru havada pek göremeyiz. Gümüş böcekleri besin olarak evdeki kâğıt ve naylon gibi maddelerden oluşan eşyalara zarar verdiği gibi evdeki tahıl ve besin maddelerine de zarar verirler.

Gümüş böceği besin olarak insan ve hayvan kanı kullanmaz bu bakımdan gümüş böceği insanı ısırması gibi bir şey söz konusu değildir. Gümüş böcekleri bu konuda birçok haşere türlerinden masum böceklerdir. Gümüş böcekleri evlerde banyo, lavabo, mutfak ve pis su atık boruları etrafında ve nemli tüm alanlarda yuvalanırlar. Gümüş böcekleri evlerin her tarafında rahatlıkla dolaşıp beslenirler.

Gümüş böcekleri evin dışında ise evin çatı, bodrum, merdiven altları, tavan arası, duvar diplerinde bulunur. Gümüş böcekleri yumurtalarını kuytu bölgelere bırakırlar.

Gümüş böceği, yılda birkaç kez yumurtalar ve her yumurtlamada 100 – 130 kadar yumurta bırakır..

Gümüş böceği çok hızlı çoğalan bir haşere türü olup halk arasında farklı isimler ile bilinir. Halk arasında gümüş böcekleri gümüşçün, gümüşçük ve çok ayaklı böcekler olarak da bilinirler.

Gümüş böcekleri insanlara hastalık bulaştırmada da çok önemli rol oynarlar. Gümüş böceklerinin yaşaması ve ömrünün uzunluğu bu böceğin yaşam ortamının uyumuna bağlı olarak değişir. Gümüş böcekleri yaklaşık olarak 1 yıl yaşar.
Son düzenleyen _Yağmur_; 10 Temmuz 2016 22:21