Arama

Alzheimer Hastalığı - Tek Mesaj #19

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Temmuz 2012       Mesaj #19
Avatarı yok
Yasaklı
Alzheimer İçin Yeni Supramoleküler İlaçlar



Araştırma grubu, ilk kez supramoleküler komplekslerin Alzheimer hastalığına yol açtığı düşünülen bir peptidin kümelenmesini azalttığını gösterdi.Alzheimer hastalığı (AH) yaşlılarda bunamaya yol açan en yaygın sebeplerden biri ve dünya çapında 35 milyondan fazla kişiyi bulduğu söyleniyor; 2050 yılında bu sayının üç katına çıkacağı tahmin ediliyor. AH'nin patolojik kilometre taşlarından birinin, amiloid β peptitlerinin (Aβ) çözünmeyen ve plak olarak bilinen lifli protein kümelerine polimerleşmesi olduğu biliniyor. Bilim adamları, AH için tedavi edici ve önleyici bir strateji olarak Aβ kümelenmesini engelleyen maddeler geliştirmeye çalışıyor. Aβ engelleyiciler arasında bildirilenlerin çoğu spesifik olarak etki etmeyen küçük organik moleküller ve peptitler yer alıyor.

Xiaogang Qu ve Changchun Uygulamalı Kimya Enstitüsü'ndeki çalışma arkadaşları Aβ'yı yavaş bükülen fluoresan bir protein ile işaretlemeye dayanan yeni bir hücre esaslı görüntüleme sistemi geliştirdi ve peptidin merkezi bölgesini hedef alarak Aβ kümelenmesini engelleyebilecek iki metalli supramoleküler 'silindiri' tarif etti. Bu silindirler çinko parmağı olarak bilinen bir veya birden fazla çinko iyonunu bağlayabilecek ve diğer proteinler ile DNA'ya çok yönlü olarak bağlanabilecek küçük protein yapısal motiflerine benziyor.

Buna ilave olarak, kompleksler önceden oluşan Aβ plaklarını da dağıtabiliyor. Qu, şöyle diyor: “Engelleme etkisi AH semptomlarının erken bir vakitte gelişmesini önlemek açısından çok belirgin, dağıtma etkisi ise AH'nin ilerlemesini geriye çevirmesi açısından son derece faydalı.''ABD'deki San Fransisco, California Üniversitesi, Nörodejeneratif Hastalıklar Enstitüsü'nde çalışan Zachary Mensinger'e göre, “supramoleküler kimya biyolojik sistemler içine pek çok bakış atabilmemizi sağladı, ve Aβ kümelenmesi ve Alzheimer Hastalığı alanlarında bu zengin konunun açılım yapmasını görmek oldukça sevindirici.''

Farelerde in vivo çalışmalarına göre kompleksler çözünmeyen Aβ'nin seviyesini azaltabiliyor ve uzaysal hafıza bozukluklarını giderebiliyor, ancak Kanada, Simon Fraser Üniversitesi'nden Tim Storr'a göre “bu katyonik komplekslerin kan-beyin engelini aşıp aşmadığını e sistematik olarak etki gösterip göstermediğini belirlemek gerekecek.”


Kaynak : RSC (20 Temmuz 2012)
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2015 00:08