Arama


Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
24 Temmuz 2012       Mesaj #8
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Saban
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi &Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tarlayı sürmek için çift hayvanlarına çektirilerek kullanılan demir uçlu aygıt. İlk insanlar sabanı icat ettikten sonra çiftçiliğe başladılar ve göçebelikten kurtuldular. Romalılar ise sabana demirden bir bıçak takarak iki tekerlekli küçük bir arabaya bağlayarak kullandılar. Saban, bu biçiminden sonra fazla bir değişikliğe uğramadan günümüze dek geldi. Yerini büyük ölçüde pulluğa vb. bırakmasına karşın hâlâ kullanılmaktadır.
220px Farmer plowing in Fahrenwalde2C Mecklenburg Vorpommern2C Germany
Tarımda kullanılan saban

Saban, tarımda kullanılan tarlayı ekme öncesi toprağı kaldırma için kullanılan bir alettir. Sabanlar ayrıca yer altına kablo döşemek gibi endüstri amaçlı olarak da kullanılmaktadır.
Sabanlar basit olarak kazmaların ve bahçıvan bellerinin gelişmişi olarak düşünülebilir. Sabanlar, ilk geliştirildiğinde insanlar tarafından çekildiği halde sonradan genelde büyükbaş hayvanlar ve bazı ülkelerde atlar ve eşekler kullanılarak çekilmektedir. Anadoluda büyük sabanlara Köten adı verilir. Modern sabanlar ise traktörler tarafından çekilmektedir ve pulluk olarak da adlandırılmaktadır.
Sen sadece aynasin...