Arama

Bellek ve Bellek Tipleri - Tek Mesaj #1

ArCHanqeL - avatarı
ArCHanqeL
Ziyaretçi
24 Temmuz 2012       Mesaj #1
ArCHanqeL - avatarı
Ziyaretçi
Bellek Yönetimi Nedir?
Bilgisayardaki programların çalıştırılması için gerekli olan fiziki alana bellek denir.
Bellek yönetimi, bilgisayarın ana belliğini yönetmekle ilgili yapılan işlemlerin tümüdür.
Gerektiğinde bellek tahsis etmek (malloc), kullanımı bittiğinde belleği serbest bırakmak (free), sanal bellek yönetimi yapmak ve kullanılmayan bellek bölgelerini yönetmek ( garbage collection), gibi konuları içermektedir..
=>> Bellek Tipleri=
1- Ram bellek programların üzerinde çalıştırıldığı
2- Rom bellek üretilen sonuçların geçici olarak saklandığı bellek türüdür. RAM'da saklanan bilgiler değiştirilebilir. RAM'da saklanan bilgiler elektrik kesildiğinde kaybedilir.

~~~ RAM'daki bilgilere erişim, disk yada disket sürücülerindeki erişimle karşılaştırılmayacak kadar hızlıdır. Bilgisayar her açıldığında RAM boştur.
~~~ ROM kalıcı olarak saklanan bellek türüdür. Hiçbir şekilde silinemez.

Byte= Bellek ölçü birimidir, 8 bitten oluşur. Bit ise en küçük hafıza birimidir.

RAM kullanım alanına göre 5 gruba ayrılır.
>> Geleneksel Bellek
>> Üst Bellek Alanı
>> Uzatılmış Bellek
>> Genişletilmiş Bellek
>> Yüksek Bellek Alanı

>> Geleneksel Bellek= Dos'un ana belleğidir. 0-640 KB arası hafıza bölgesidir. MS--Dos uygulamaları burada çalışır..
Dos: İşletim Sistemi..

>> Üst Bellek Alanı= Ayrılmış bellek olarak da bilinen bu alan 640 KB ile 1MB arasındaki hafıza bölgesidir. Üst bellek blokları halindedir. Tak-- çalıştır elemanların sürücüleri, video sürücüleri bu alanda tutulur.. Bu belleğe 64 KB lık çerçevelerden 16 KB lık sayfalar halinde erişilir..

>> Uzatılmış Bellek= RAM üzerinde programların çalışması için değil, üretilen bilgilerin saklanması için ayrılmış olan bölüm uzatılmış bellektir.

>> Genişletilmiş Bellek= Genişletilmiş bellek sadece veri saklamak için kullanılabilir. Programlar genişletilmiş bellekte çalıştırılamazlar. Bilgisayarınızın uzatılmış belleği varsa bu bellek bir program yardımıyla genişletilmiş bellek olarak kullanılabilir.

>> Yüksek Bellek Alanı= Diğer adı HMA'dır. Yüksek bellek alanı, uzatılmış belleğin ilk 64 KB lık kısmıdır ve Dos tarafından özel olarak kullanılır. Windows da kullanılabilir.


..EK OLARAK..

Sanal Bellek= Çekirdek bellekteki kullanılmayan bloklarda bulunan bilgilerin, disk yüzeyine yazılması suretiyle belleğin başka işler için serbest bırakılmasıyla elde edilen belleğe denir..

Bootstrap= ROM bellekte bulunan çok kısa ve işletim sisteminin yüklenmesini gerçekleştiren bir programdır..
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.