Mutfağınızdaki sağlıklı sırlar
Bir çok hastalıktan korunmanın ilk yolu sağlıklı beslenmekten geçiyor.
Kanserle savaşmanın ve sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarı mutfağınızda oluşturacağınız doğal eczanede gizli. Ancak besinleri tüketim şekilleri de önem taşıyor.
Çağın hastalığı kanserle savaşmanın ilk yolu sağlıklı beslenmekten geçiyor. Uzm. Dr. Elif Güveloğlu tarafından kaleme alınan “Kansere Karşı Savunmasız Değilsin” adlı kitap, çağımızın vebası olan bu hastalığa karşı “yeni bir yaşam yolu”nu anlatıyor. Postiga Yayınevi tarafından yayınlanan kitapta, Güveloğlu, şifalı bitkilerin kansere karşı ne gibi işlevleri olduğunu, beslenme önlemleriyle sağlıklı yaşamanın yöntemlerini sıralıyor. İşte mutfağınızda doğal eczaneyi oluşturmak için Uzm. Dr. Elif Güveloğlu
Patlıcanın acısı kanseri önlüyor
Patlıcanın kansere karşı çok önemli koruyucu etkisi var. Fakat patlıcanı yanlış pişiriyoruz! Dikkat edilmesi gereken çok önemli bir kural var. Bu sebzedeki kanser karşıtı koruyucu maddeler kabuğunda ve içindeki acısında. Pişirmeden önce ‘acısı çıksın’ diye tuzlu suda bekletmeyin! Kabuğunu şeritler halinde soymayın. Kabuğuyla doğrayıp pişirin. Tanrı, onun içinde sakladığı acıyı ‘emniyetli dozda’ bize sunmuş!
Böğürtlen yiyen genç kalıyor
Böğürtlen kuvvetli bir yabani yiyecek. Hem kansere karşı koruyucu hem yaşlanma karşıtı özelliği var. Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalma ile tetiklenen deri tümörlerinin (deri kanseri) oluşumuna engel oluyor. Bu mucize yiyeceğin yaz aylarında çıkması da tesadüf değil. Böğürtlen, güneş ışınlarının kanser yapıcı özelliğini etkisiz hale getiririyor. Öte yandan böğürtlen, Alzheimer’dan da koruyor.
Haftada 1 kez balkabağı tüketmeli
Balkabağı kansere karşı süper bir besin. Özellikle de çiğ balkabağı suyunun kanser hastalarının iyileşmesine yardımcı etkisi var. Mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucu. Haftada 1 veya 2 kez tatlı olarak yenmeli. Veya çiğ halinin suyunu sıkarak içmeli. Çünkü hem prostat hem de meme kanserine karşı koruyucu.
Ev yoğurdu kanseri intihara sürükler
Yoğurdun içindeki maddeler, çağın vebasına neden olan enzimleri bloke ediyor ve kanser hücrelerini intihara zorluyor. Meme ve bağırsak kanserine yakalanmamak için yoğurt tüketimi arttırılmalı. Tabi ki evde yapılması kaydıyla. Ancak yoğurdu mayalarken mutlaka cam veya emaye kap kullanmalıyız.
TURP güçlü bir kanser kalkanı
Ülkemizde bazı yörelerde sağlık amaçlı olarak turpun aç karnına suyu sıkılıp içilir. Fakat bu sebzenin açken değil, besinlerin, özellikle de etli gıdaların yanında ve suyunun değil kendisinin bütün olarak tüketilmesi gerekiyor. İçerdiği kansere karşı aktif maddeler, kanserojen gıdaların kanser yapıcı etkisini bloke ediyor. Turpun bünyesindeki bitkisel lifler, suyunda değil bütün olarak sebzenin kendisinde var. İyi çiğnenerek tüketildiğinde, kanserojen maddelerin bağırsak iç yüzeyi ile temasını engelliyor ve böylece bağırsak kanserleri önlenmiş oluyor.
Limonatayı yanlış hazırlıyoruz
Limon kanser karşıtı çok önemli bir gıda. Kabuğunda bulunan bir madde kanseri önlüyor. Günde
1 bardak içerek, bu amansız hastalığa karşı bedeninizde koruyucu kalkanlar oluşturuyorsunuz. Fakat yapımında bir hatadan kaçınmak lazım. Limonatanın içine limonun kabuğundan da rendelemek gerekiyor. O zaman kanser karşıtı iksir haline geliyor! Büyükler her gün tüketirken, çocuklarına da alıştırmalı. Çocuklarınıza gazlı içecekler yerine bu limonatayı günde 1 veya 2 bardak içirerek, onları büyük ölçüde kansere karşı korumuş olursunuz.
Beslenme Sırasında Yapılan Hatalar
Göbek yağlarından kurtulmayı her kadın ister ancak bunun için en etkili çözüm doğru beslenmedir.
Akşam sadece meyve yiyip yatmak, saat 18.00'den sonra yemek yememek, kahvaltı ve öğle gibi ana öğünleri atlamak, diyette hiç ekmek yememek, ara öğün yapmamak, yüksek karbonhidratlı besinleri diyette çok sık almak.
- Pilav, makarna, tatlı, mantı, çorba ve börek gibi yemekleri aynı öğünde bir arada tüketmek.
- Kuruyemiş, kuru meyve gibi gıdaları gereğinden fazla yemek,
- Light gıdaları kilo aldırmaz düşüncesi ile fazla miktarda kullanmak.
Herkesin alması gereken kalori farklıdır. Herkesin yiyebileceği bir porsiyon ölçüsü vardır. Bir besini gereğinden fazla tüketmek de diyetten tamamen çıkarmak da doğru bir hareket değildir. Uzun açlıklar başta karın bölgesi olmak üzere yağlanmayı artırır. Önemli olan sık aralıklarla yeterli miktarda tüketmeyi öğrenmektir.
YÜRÜYÜN VE YÜZÜN
Egzersiz yapmak vücutta genel yağlanmayı azaltan en önemli parametrelerden bir tanesidir. Özellikle yürüyüş ya da yüzme vücutta hem bölgesel hem genel yağlanmayı düşüren iki spor şeklidir. Haftada 4 kez 35-45 dakika tempolu aralıksız yapılan aktivite yağlanmayı azaltır.