Arama


Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
26 Temmuz 2012       Mesaj #19
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi

H.z İsa


(0 Beytüllahın-29 Kudüs)
Peygamber

Hristiyanlığın kurucusu. İsa'nın kişiliği konusunda çeşitli kaynaklarda tarihî belgelere dayalı bilgi yoktur. Doğduğu, yaşadığı, öldüğü yerler ve çocukluğu hakkındaki pek az bilgiyi ise sonradan havarileri soruşturarak toplamışlardır. Bu bilgilere göre Yahudiye'de Peygamber Davut'un kenti Beytüllahm'da Yusuf adlı yoksul ve ünsüz bir adamın evinde bakire Meryem'den doğdu. Celile'nin Nasıra köyünde odunculuk yaparak yaşadı.

Peygamber olarak önce Celile'de, sonra Kudüs'te ortaya çıktı. Peygamberliğini kendisinden önce Vaftizci Yahya haber verdi. Yahya, Yahudilere bekledikleri kurtarıcının geldiğini duyurdu. Vaftizci Yahya kafası uçurularak öldürülünce İsa da gizlenmek ve öğretisini gizli gizli yaymak zorunda kaldı. Memleketi Celile'de Genesaret Gölü kıyısında çevresine toplananlardan başlayarak kendisine inanmış olanlar ve dostları arasından 12 havarisini seçti ve yalnız onlarla görüşmeye başladı. "İncil" adını verdiği ve "müjdeler" diye nitelediği sözlerini bu 12 havariye söylüyor, çevreye onlar aracılığıyla yayıyordu. İlkin yeni bir din ve yeni bir kitap getirdiğini söylemiyordu. Ahdi Atik (Eski Ahit/Tevrat)i tamamlayacak Ahdi Cedit (Yeni Ahit/İncil) ile geldiğini söylüyordu.

Sonra gittiği Kudüs'te, geleceğini önceki peygamberlerin haber verdiği son peygamber olduğunu ilân etti. Son olarak Kudüs'e 29 yılının paskalyasında geldi. Halk ona aşırı bir sevgi gösterince, büyük hahamlar onu tutuklamaya karar verdiler. İsa'nın 12 havarisinden biri olan Yahuda, İsa'yı ihbar edip tutuklattı. İsa'yı Yahudi makamları yargıladı. Tanrı'nın oğlu olduğunu söylediği için kâfir olduğuna karar verildi ve Roma valisi Pontus Pilatus'a teslim edildi. Vali ilkin ona inanan kitlelerden çekindiği için öldürtmeyi göze alamadıysa da sonunda İsa'nın çarmıha gerilerek öldürülmesini buyurdu. Bu ceza biçimi, isyan eden Romalı kölelere uygulanırdı. İsa da bir köle gibi üzerine çivileneceği çarmıhı omuzuna vurup Golgotha tepesine dek taşıdı ve orada çarmıha gerilerek öldürüldü. Havarileri dört bir yana dağılarak Hristiyanlığı dünyaya yaydılar ve İncil'i kitap hâline getirdiler.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Baturalp; 13 Aralık 2016 23:04 Sebep: başlık ve sayfa düzeni