Arama

Marquis de Lafayette - Tek Mesaj #2

Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
27 Temmuz 2012       Mesaj #2
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Marquis de Lafayette
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

(1757 Chavaniac/Auvergn - 1834 Paris)
Fransız siyaset adamı. On altı yaşında teğmen oldu ve Amerika'ya gitti. İngiltere yönetimine karşı ayaklanan Amerikalılara yardım etti (1777). Tuğgeneral rütbesiyle İngilizlere karşı Virginia yöresinde savaştı. Sonra Fransa'ya döndü ve Fransa'nın Amerika'daki ayaklanmaya destek olmasını sağladı. 1781'de yeniden Amerika'ya gitti ve Yorktown Savaşı'na katıldı. Fransa'ya döndü ve tümgeneral oldu.

Bir parlamento kararına karşı çıktığı için 1788'de ordudan atıldı. 1789'da Riom'dan soyluların milletvekili seçildi. Versailles'da toplanan mecliste "Avrupa İnsan Hakları Bildirisi"ni önerdi. 15 Temmuz 1789'da Paris "Millî Muhafızları"nın kumandanı oldu ve Bastille Hapishanesi'ni yıktırdı. Krallıkla devrimi birleştirmeye çalıştı. Kral XVI. Louis'nin asılmasına karşı ayaklandı. Başaramayınca Kuzey Ordusu kumandanıyken düşman tarafına geçti (1792). Almanya'ya yerleşti.

Bir süre sonra Fransa'ya döndü ve devrimden kaçan soylular listesinden adını sildirdi. 1815'te milletvekili seçildi. 1824'te yeniden Amerika'ya gitti ve kahramanlar gibi karşılandı. Dönüşünde Fransa'da saraya bağlı soylular partisinde yer aldı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder