Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı MsxLabs.Org &MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sağlık ve sosyal yardım sorunlarıyla uğraşmak, halka bu konularda gerekli hizmeti götürmek amacıyla 1936 yılında kurulmuş bakanlık. Bugünkü hukukî statüsünü 8 Haziran 1984 tarih ve 210 sayılı kanun hükmünde kararnameyle aldı. Bakanlığın ana hizmet birimleri şunlardır: Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü; Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü; İlâç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü; Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü; Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü; Sıtma Savaş Dairesi Başkanlığı; Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı; bakanlığın taşra kuruluşunda sağlık ocakları, hastaneler, dispanserler, halk sağlığı laboratuvarları, sağlık personeli yetiştiren eğitim kurumları vardır.
Müessesenin temel görevleri ve işlevleri şunlardır:
1)Çeşitli aşı ve serumlarla, kan ürünleri antijen ve antiserumları üretmek. Bakanlığın gerekli göreceği diğer biyolojik ve kimyasal preparatları hazırlamak,
2)Çevre kirlenmesi, araştırması ve analizlerini yapmak ve bu amaçla gerekecek yeni birimler kurmak,
3)Her türlü yerli ve yabancı farmasötik preparatların ilk muayeneleri ile, piyasadan alınan numuneleri inceleyerek kalite kontrollarını yapmak,
4)Her türlü ruhsatlı ve ruhsatsız ilaçların farmakolojik etkilerini incelemek, kontrendikasyonlarını ve tedavideki yerlerini saptamak ve göstermek,
5)Halk sağlığını ilgilendiren ve kanunlarla belirtilen her türlü mikrobiyoloji, serolojik, parazitolojik, fiziksel muayene ve kimyasal analizleri yapmak,
6)Laboratuvar analiz, kontrol ve üretim metodlarının ülke içinde bir Örnek hale getirilmesini sağlamak ve referans laboratuvar görevlerini yapmak, gerekli görülecek bölgelerde şubeler kurulmasını ve bunların düzenli aralıklarla bilimsel, eğitsel ve yönetsel kontrollarını yaparak etkin çalışmalarını sağlamak,
7)Diğer ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak, inceleme, araştırma ve bilimsel yayınlar yapmak, periyodik bilimsel dergi ve yurt çapında laboratuvar yönetimlerinin standardizasyonuna yöneltici yöntemler yayınlamak, düzenli aralıklarla bilimsel konferanslar ve kurslar düzenlemek,
8)Tababet Uzmanlık Tüzüğü'ne göre uzman personel yetiştirmek, yurt çapında laboratuvar ve halk sağlığı personeli yetiştirme çalışmalarını düzenlemek, gerektikçe, hazırlanacak ortak protokollar çerçevesinde üniversitelerle ve bilimsel kuruluşlarla işbirliği yapmak ve ortak programlar düzenlemek,
9)Personelin, Bakanlığın izni ve onayı ile bilimsel toplantı ve kurslara katılmalarını sağlamak, toplantı ve kurslar düzenlemek,
10)Kontrol, üretim ve araştırma işlevlerine uygun nitelikte ve sayıda deney hayvanı yetiştirmek,
11)Türk ve yabancı üniversite ve yüksek okul ve ilgili meslek okulları mezunlarının halk sağlığı alanında yetiştirilmelerini sağlamak,
12)Halk sağlığı ve bununla ilgili konularda, sivil, askeri ve yabancı kuruluşlarla işbirliği içinde eğitim, öğretim, inceleme, araştırmalar yapmak,
13)Bakanlığa, halk sağlığı alanındaki sorunlarda belirli aralıklarla ve gerektikçe görüş bildirmek.
14)Halk sağlığı hizmetlerinin yürütülüşünde yarar sağlıyabilecek erken tanı, korunma ve tedavi konularında epidemiyolojik alan uygulamaları ve laboratuvar incelemeleri yapmak.