Arama

Latife Uşşaki - Tek Mesaj #3

Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
31 Temmuz 2012       Mesaj #3
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Latife Uşşaki
MsXLabs.org

Ad:  latife1.JPG
Gösterim: 4429
Boyut:  92.3 KB
1898 yılında İzmir'de doğdu. İzmir Lisesi'ni bitirdi. Paris ve Londra'da Hukuk okudu (1921). Türkiye'ye döndüğünde Kurtuluş Savaşı henüz bitmemişti. Türk Ordusunun İzmir'e girişinin ikinci günü Başkumandan Mustafa Kemal'in şehre geldiğini duydu (11 Eylül 1922). Bunun üzerine Latife Hanım kumandanlık karargahına giderek, Atatürk'ten güvenlik gerekçesiyle Göztepe'deki konaklarında kalmasını istedi. Atatürk bu çağrıyı memnunlukla karşıladı. Bu tanışma, taraflar arasında devamlı haberleşmenin başlangıcı oldu. Mustafa Kemal 1923'te annesinin ölümü dolayısıyla gittiği İzmir'de Latife Hanım'la evlendi (29 Ocak 1923).

1925 yazında Doğu Anadolu gezisinde aralarında geçen tatsız bir tartışmadan sonra 5 Ağustos 1925 tarihinde boşandılar. İzmir'de ve İstanbul'da yaşadı. Tüm ısrarlara rağmen anılarını anlatmadı. 1976 yılında öldü.

Latife Hanım'ın Köşk Yılları

Latife Hanım, Atatürk'le yaklaşık olarak iki yıl evli kaldı. Kuleli Köşk'ün hanımefendisiydi. Latife Hanım, eski köşk girişindeki odayı Şam işi takımlarla kaplattı. Misafir salonuna mavi koltuklar yerleştirdi.

Latife Hanım, köşkün bakıma ihtiyacı olduğunu görünce, eve İsviçreli bir kahya kadın getirtti. Fransızca konuşan orta yaşlı Madame Bauer, gelir gelmez köşke kendine göre bir düzen getirmeye çalıştı. Garsonlara eldiven ve frak giydirdi. Sıkı bir disiplin koydu. Fakat bu düzen fazla uzun sürmedi. Zira Atatürk sıkılmıştı. Madame Bauer bir ev hanımı gibi ziyaretlere gidip, kendisi de misafir kabul etmeye başlayınca hemen ona yol verdi. Çankaya Köşkü'nün düzeninde bir ev sahibesine artık yer yoktu. Ata'ya ve köşke hakim olmaya çalışan Latife Hanım bunda hiçbir zaman başarılı olamadı. Kısa süren evliliğin ardından kendi getirdiği eşyalarıyla İstanbul'a döndü.
Son düzenleyen Safi; 14 Nisan 2016 17:15
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder