Arama


ArCHanqeL - avatarı
ArCHanqeL
Ziyaretçi
31 Temmuz 2012       Mesaj #3
ArCHanqeL - avatarı
Ziyaretçi
..İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI..
Bu bölümde Uzakdoğu, Asya Çin-Hint Uygarlığı ile birlikte Mezopotamya, Fenike-İbrani, İran-Mısır, Anadolu, Yunan-Helenizm, Bizans ve Roma uygarlıkları tanıtılacaktır. Böylelikle Uzakdoğu Asya-Mezopotamya-Akdeniz ve Roma Uygarlıklarının birbirlerini nasıl etkilediği, bunun sonucunda Akdeniz bölgesi ve Anadolu'nun, siyasi yapı ve hukuk alanında kazandığı önemi birlikte göreceğiz...

Çin Uygarlığı= Orta Asya'dan doğuya göç edenler M.Ö 3000 yıllarında Kuzey Çin'de Sarı Irmak boylarına gelip, yerli haklı egemenlikleri altına alarak bölgede tarım hayatına geçmişlerdir. Nüfusu fazla olan bir medeniyettir..
Kansu'da yapılan kazılarda bulunan çömlek vazolarla Orta Asya Anav'da kazıda bulunan eşyalar arasında büyük benzerlik görülür..
Madenlerin azlığı Çin'de toprak ve seramik kap yapımı sanatını geliştirmiştir. Ayrıca, ipek kumaşları ipekçilik, inançları gereği mimari gelişmiştir. İpek yolu ticareti önemlidir.
M.Ö.VI. ve V. yüzyıllarda filozoflardan Laoçe ve Konfiçyüs ilkeleri ile ortaya çıktılar. Sonraları bu ilkelere Budizm'in de etkisi olacaktır.
Çin'in kuzey ve batısında büyük coğrafi engeller bulunmadığı için bölge işgallere açık olmuştur. "Çin Seddi" Türklerin akınlarını durdurmak için yapılmıştır.
Matbaa ve en eski kağıt üretimi Çin'de yapılmıştır. Pusula ve barutun çıkış yerinin de Çin olduğu bilinmektedir.

Pusula: Coğrafi Keşiflere
Kağıt ve Matbaa: Rönesans ve Reforma
Barut: Derebeyliğin yıkılması'na sebep olmuştur.

Çin'in batıya yönelmesi 751 Talas Savaşı'yla durdurulmuştur. Çin'de halk; Soylular ve köleler olmak üzere sınıflara ayrılırdı. Kölelerin herhangi bir hakları yoktu.

Hint Uygarlığı= Hint Yarımadası birçok nehir ve sıradağlarla birbirinden ayrılan çok sayıda bölgeden oluşur. Bu coğrafi farklılık ve sürekli saldırıya uğraması sebebiyle kültürel etkileşim azalmış birbirinden farklı dil ve kültürün yaşandığı bir bölge haline gelmiştir.
M.Ö.1200'lerde Avrupa göçleri nedeniyle Hindistan'a gelen Ariler, bu uygarlığa son vermişler, kendi sosyal ve ekonomik yapılarını kurmuşlar, kültür dilleri Sanskritçe'yi yaymışlardır.
Ariler XX. yy başına kadar Hindistan'da "vatan ve millet" duygusunun gelişmesini engelleyen kast teşkilatını kurmuşlardır.
Kast Örgütü: Halkın mesleklere göre sınıflara ayrılmasıdır. Herkes abasının mesleğine girmek zorundadır. Kast farklılığı evlenmelere engeldir. Sınıflar arası geçiş yasaktır.
Dört kısma ayrılır=
=> Brahmanlar (Din adamları)
=> Askerler ve Asiller (Kşatriyalar)
=> Sanatkarlar-Tüccarlar-Köylüler (Vaysiyalar)
=> İşçiler (Südralar)
=> Perya
Mezopotamya Uygarlığı= Mezopotamya, Yunanca'da "iki nehir arası" anlamına gelir. Bu bölgenin kuzeyine Yukarı Mezopotamya, güneyine Aşağı Mezopotamya denir.
Bölge verimli topraklara sahip olduğu için sık sık istilalara uğramıştır. Mezopotamya'da kurulan en önemli uygarlıklar Sümerler, Babilliler, Akadlar, Asurlular ve Elamlar'dır.
Mısır Uygarlığı= Mısır, Afrika'nın kuzey doğusunda bulunan ve Nil Nehri'nin suladığı bir Doğu Akdeniz ülkesidir. Mısır Nil'in akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı olmak üzere iki bölgeye ayrılmıştır.
Etrafının çöllerle kaplı olması ve denizlere çevrili olması diğer medeniyetlerden fazla etkilenmemesini sağlamıştır. Bu nedenle Mısır'da oluşturulan medeniyet kendine özgüdür.
İran Uygarlığı= İran'da oluşturulan kültür merkezine Med ve Persler olmak üzere iki topluluk etkili olmuştur. İran'da merkezi bir yönetim kurulmuştur. Satrap adı verilen Valiler, merkezdeki imparatorlara bağlıydırlar. Buda merkezi otoritenin güçlenmesini sağlamıştır..
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.