Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Ağustos 2012       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı

Alman Denizaltısı 68 Yıl Sonra Bulundu


İkinci Dünya Savaşı’nda, Almanların Avrupa’daki müttefik güçleri yenmeleri halinde Amerika’yı işgal etme planları olduğundan söz edilir. Hatta, birçok Alman denizaltısının tehlikeli biçimde ABD kıyılarına yaklaştığı da biliniyor. Kısa bir süre önce ortaya çıkarılan bir batık ise bunun en iyi kanıtı oldu.Massachusetts eyaletinin açıklarındaki Nantucket adasının 110 km güneyinde, bir Alman U-550 denizaltısı bulundu. 1944 baharında, ABD’den yola çıkan bir destek konvoyu, İngiltere’ye gitmek için yola çıktı. Konvoyun en gerisinde, yavaş hareketinden dolayı saldırıya açık olan, 140 varil mazot taşıyan bir tanker vardı. Bölgede devriye gezen U-550, tankere bir torpido gönderdikten sonra Atlantik’in derinliklerinde kayboldu.

Alarma geçen ABD Donanması, konvoylara hava ve denizaltı saldırılarına karşı koruma sağlamakla görevli olan USS Joyce destroyerini bölgeye gönderdi. Destroyerin saldırıları, U-550’yi su yüzüne çıkmaya zorladı. Almanlar, denizaltının üzerine çıkarak top ateşiyle çatışmaya başladı. Ancak USS Joyce’a destek vermek için USS Gandy’nin de çatışmaya katılması dengeleri bozdu. Ardından, USS Peterson’ın gelmesiyle etrafı çevrilen alman denizaltısı, aldığı hasarla okyanusun dibini boyladı.

İkinci Denemede Bulundu
U-550, aradan geçen 68 yılın ardından, ilk kez 23 Temmuz’da tekrar görüldü. New Jersey’li avukat Joe Mazraani, U-550’yi bulması için kurduğu özel ekiple giriştiği ikinci denemede batığı buldu. 20 yıldan bu yana batığı arayan kişilerin de bulunduğu ekip, iki yıl süren çabanın sonunda başarıya ulaştı.

Mazraani, U-550’nin ABD kıyılarında keşfedilen birkaç Alman U-botu olduğunu ancak bu bölgede batan tek düşman denizaltısı olma özelliğini taşıdığını belirtti. Araştırmacılar, denizaltının batmasıyla sonuçlanan çatışmanın koordinatlarının kesin olarak bilinmediğini, bu yüzden arama çalışmalarını tahminlere dayalı gerçekleştirdiklerini söyledi. Aynı zamanda, denizaltının kıyıdan çok uzak olması nedeniyle hava şartlarının da olumsuz olduğunu, bu durumun arama çalışmalarını zorlaştırdığını ifade etti.

Arama ekibi, 160 km karelik alanda, sonar tarama araçları kullandı. İlk tesbitte, U-botun sadece burun kısmı sonarda belirdi. Bu büyük ve heyecan verici ilk tesbitin ardından aynı bölgede yapılan ikinci deneme sonrası, keşif ekibi istediğine ulaştı. Bölgede yapılan çok sayıda dalış ile elde edilen fotoğraflar, batığın bulunduğunu kesinleştirdi.Yapılan büyük keşif için binlerce dolar harcayan Mazraani, “Sanırım batığı çıkarmamız için ekipten birinin kitap yazması gerekecek” dedi. Mazraani, bir sonraki basamağın, batan U-bottaki denizcilerin akrabalarına ulaşarak onlara elde ettikleri bilgileri göstermek olduğunu söyledi.

Kaynak : BBC / Ntvmsnbc (31 Temmuz 2012,13:05)
Son düzenleyen perlina; 18 Aralık 2016 18:04