Bilişim biliminin bilgisayarla ilgisi, astronominin teleskopla ilgisi kadardır. (Informatica gaat net zo min over computers, als astronomie over telescopen.) Edsger W. Dijkstra
Matematiksel temeller Boole cebiri Çizge teorisi Bilgi teorisi Mantık Küme teorisi Olasılık ve İstatistik Ayrık Matematik Teorik Bilgisayar Bilimi Algoritmik bilgi teorisi Hesaplanabilme teorisi Kriptografi Biçimsel anlambilim Bilgisayar teorisiAlgoritma analizi Karmaşıklık teorisi Mantık ve programların anlamları Donanım Denetim yapıları ve Mikroprogramlama Cebir ve mantik yapıları Bilgisayar hafıza yapıları Girdi/Çıktı ve Veri iletişimi Mantık Tasarımı Entegre devrelerGeniş boyutlu entegrasyon Performans ayarlama ve güvenilirlik Bilgisayar Mimarisi Bilgisayar Ağları Dağıtımlı Bilgisayar Ağları Yazılım Bilgisayar ProgramlamaParalel Programlama Program tanımlama Program doğrulama Programlama teknikleri Yazılım MühendisliğiYazılım optimizationu Yazılım ölçümleri Konfigürasyon yönetimi Yapısal programlama Nesne tabanlı Programlama Tasarım örüntüleri Yazılım Belgeleme Programlama Dilleri İşletim Sistemleri DerleyicilerŞözdizimsel analiz Öğelere ayırmak Veri ve bilgi sistemleri Veri yapıları Veri deposu temsili Veri şifreleme Veri sıkıştırma Veri kurtarma Bilgisayar Programlama ve Bilgi kuramı Bilgisayar dosyalarıDosya biçimleri Bilgi SistemleriVeri tabanları Bilgi alma yöntemleri Bilgi arayüzler ve temsilleri Bilgi sistemleri ve geliştirmeBilgi sistemleri ve geliştirme yöntemleri Sistem Analizi Bilgi sistemleri ve geliştirme araçları Bilgi sistemleri proje yonetimi Bilişim yöntemleri Sembolik ve Cebirsel işleme Yapay zeka Bilgisayar grafikleri Resim işleme ve Bilgisayar görüşü Örüntü tanımaKonuşma tanıma Simulasyon ve Modelleme Belge ve Metin işleme Dijital sinyal işleme Bilişim uygulamaları Yönetimsel veri işlemeİşletme kaynak planlaması Müşteri hizmetleri yönetim sistemleri İnsan kaynakları yönetim sistemleri Matematiksel yazılımSayısal analiz Otmatik kuram ispatlama Bilgisayar cebir sistemleri Fiziksel Bilim ve MühendislikBilişel kimya Bilişel fizik Bilişel biyoloji Bilişel tıp Sosyal bilimler ve Davranışsal bilimler Robotlar Bilgisayar insan etkileşimiKonuşma analizi Kullanılabilirlik Mühendisliği Telekomunikasyon