Arama


mhmmdcngz - avatarı
mhmmdcngz
Ziyaretçi
10 Ağustos 2012       Mesaj #5
mhmmdcngz - avatarı
Ziyaretçi
halk hikayesi halk hikayesi ve destan arasindaki farklar

İkisi de edebiyatımızın anlatmaya bağlı edebiyat türlerinden olan destan ve halk hikayesi edebiyatımızın eski örneklerindendir. Halk hikayeleri Türk edebiyatında 16.asırdan itibaren görülmeye başlanan genellikle aşıklar tarafından nazım-nesir karışık bir ifade tarzı ile anlatmaya bağlı olarak nesilden nesile aktarılan ve yer yer masal ve destan özellikleri gösteren hikayelerdir.
Destanlar ise tarih öncesi çağlardan itibaren milletlerin zihinlerinde büyük yer etmiş olayların manzum olarak anlatıldığı eserlerdir.
Halk hikayeleri her ne kadar destansı özellikler taşıtan bir tür olarak tanımlansa da anlatım şekli, olaylar, yer, zaman,mekan , dizelerin uyumu ve mitolojik ögelerin farklılığı açısından destanlardan ayrılır.
Pertev Naili Boratava : Destanı meydana getiren sosyal şartlar zayıfladıktan sonra destanın bıraktığı boşluğu dolduran, hala birtakım destansı özellikler taşıyan bir türdür halk hikayeleri.

Halk Hikayesi ile Destan arasındaki farklar:
  1. Destanlarda çok fazla doğa tasviri yer almazken halk hikayelerinde (özellikle aşk hikayelerinde) çevre ve duygu tasvirleri artıyor.
  2. Destanlar baştan sona nazımken, halk hikayelerinde sadecekonuşmalar nazımla yapılıyor. böyle olduğu için de destanlarda tek harften kafiye yapılabilir ya da 2-3 dizenin kafiyeli olması yeterken, halk hikayelerinde nazım azaldığı için daha çok mükemmellik bekleniyor.
  3. Destanlarda düşman toplum dışından biri iken halk hikayelerinde bu artık değişmeye başlıyor. yerleşik hayatla beraber sosyal sınıf farklılıkları, statü farkları iyice belirginleşiyor ve artık bunların çatışması hikayelere giriyor. iç çatişma, iç düşman görülmeye başlanıyor.
  4. Olağanüstü unsurlarda azalma oluyor. destanlarda kahramanlar tek başına 500 kişiyi telef edebilir, istediği peygamberle istediği zaman konuşabilirken, halk hikayelerinde bu en fazla hızır peygamberin yardıma gelmesi şeklinde oluyor.
  5. Destanlarda, masal kahramanı olarak bilinen perilerin yaşayışına benzer bir hayat süren destan kahramanları vardır. Oğuz Destanı’nda Oğuz’un evlendiği kızlar gibi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.