Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Ağustos 2012       Mesaj #17
Avatarı yok
Yasaklı
Yeni Bir Kuş Türü Keşfedildi


And Dağlarının doğu kısmını oluşturan Cerros del Sira silsilesindeki bir ormanda Capito Fitzpatricki adı verilen yeni bir kuş türü keşfedildi.

Peru'daki And Dağlarında yeni bir kuş türü keşfedildi. Vücudunun üst kısmı ve baş tarafı siyah olan ve açık renkteki karnı ve kırmızı göğsüyle dikkati çeken yeni kuş türü, And Dağlarının doğu kısmını oluşturan Cerros del Sira silsilesindeki bir ormanda keşfedildi.ABD'li kuşbilimcilerce 2008 yılında bölgeye yapılan bir gezi sırasında keşfedilen kuş türü, Amerikan Kuşbilimciler Birliği'nin resmi yayını, "The Auk" dergisinin Temmuz sayısında bilim dünyasına tanıtıldı.

Cornell Üniversitesi'nden Michael G. Harvey, Glenn Seeholzer, Ben Winger ile Peru'daki, "Universidad Nacional de San Agustin" üniversitesinden Daniel Caceres adlı kuşbilimciler, keşfettikleri kuş türüne "Capito fitzpatricki" adını verdi.Meyveyle beslenen, "Capito fitzpatricki"nin, "kırmızı bantlı barbet" adlı kuş türünün yakın akrabası olduğunu belirten kuşbilimciler, yeni türün "kırmızı bantlı barbet"ten, kanadı, beli ve kalçasının farklı rengi ve daha geniş ve daha koyu kırmızı göğüs bandıyla ayırt edildiğini kaydetti.

Dergideki yazıda "Capito fitzpatricki"nin yeni bir tür olduğu ise, kuşun mitokondriyal DNA dizilimini, aynı familyadan Capito cinsinin mitokondriyal DNA dizilimiyle karşılaştıran Jason Weckstein tarafından gösterildi.Keşfi yapan kuşbilimciler yeni türe, 1970'li ve 1980'li yıllarda Peru'da 7 yeni kuş türü keşfeden, Cornell Üniversitesi Kuşbilimi Laboratuvarı İcra Direktörü John W. Fitzpatrick'e ithafen Capito Fitzpatricki adını verdiklerini belirtti.



Kaynak : CNN / The Auk (07 Ağustos 2012,12:48)