Arama

Kavimler Göçü - Tek Mesaj #1

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
13 Ağustos 2006       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe

Kavimler Göçü

Ad:  göç.jpg
Gösterim: 3531
Boyut:  35.5 KB

İ.Ö. 3. ve 4. yüzyıllarda Avrupa'yı istilâ eden Hun ve Cermen kavimlerinin Güney ve Batı Avrupa'ya göçlerine verilen ad. 4. yüzyılda Asya'dan gelen Hunlar, kralları Attila'nın önderliğinde Ren ve Tuna Irmağı boylarına indiler. Buralarda yaşayan ve "barbar" adı verilen Cermen kavimlerini (Burgondlar, Franklar, Vizigotlar, Ostrogotlar, Alamanlar) Roma İmparatorluğu topraklarına doğru sürdüler. Bu kavimler, Roma eyaletlerini yağma ettiler ve Roma'yı 410 yılında ele geçirdiler. Bu savaşçı kavimler, yeni bir düzen kurarak Orta Çağ'ı başlattılar. Franklar Galya'ya, Hunlar da Galya ve Bulgaristan içlerine yayıldılar. Bir kol Roma'ya kadar inmeyi başardı. Saksonlar, Britanya'yı işgal ederek bugünkü İngiltere'nin temelini attılar.


Kavimler Göçünün Sebepleri:


a) Büyük Hun Devleti'nin dağılmasından sonra Asya'nın batısında (Hazar ve Aral Gölü arası) Hunlara katılımların olması, burada çoğalan nüfus ve kabileler arasındaki rekabet ve mücadelelerle daha batıya doğru kaymaya başlamaları
b) İdil (Volga) ırmağının batısına gelen Hunlar önlerine gelen kavimleri yurtlarından çıkartmaya başlamaları (375)
c) Hunların baskısıyla Kavimler Göçü bütün Avrui pa'yı etkileyerek, değişik zamanlarda yüzyıllarca devam etmiştir.
Yukarıdaki nedenlere bağlı olarak Karadeniz'in kuzeyinde yaşayan Got'lar (Ostrogotlar-Vizigot!ar) Vandallar, Geomenler, Suevler, Gepitler Avrupa'ya doğru dalgalar halinde ilerleyerek, kendilerine yeni yaşam alanları bulmak istediler.
Bu sırada Avrupa'da Roma İmparatorluğu en büyük devletti. Ostrogotlar italya'ya, Vizigotlar ispanya 'ya, Vandallar Kuzey Afrika'ya, Franklar Fransa'ya, Germenler Kuzey Avrupa'ya ilerlediler. Böylece Avrupa'da hızlı bir sosyal, kültürel, siyasal ve dini değişme yaşandı.

Kavimler Göçünün Sonuçları:


a) Roma İmparatorluğu M.S. 395te ikiye ayrıldı. Batı Roma 476 yılında yıkıldı.
b) Krallıklar etkisini kaybetti, feodal rejim (Derebeylikler önem kazandı.
c) Kilise ve papalık güçlendi, skolastik düşünce önem Kazandı.
d) Avrupa devletlerinin (İngiltere, Fransa. İspanya} temelleri atıîdı.
e) İlkçağ kapandı, Ortaçağ başladı,
f) Avrupa Hun Devleti kuruldu.
Son düzenleyen Safi; 4 Ocak 2018 17:20
In science we trust.