Arama

İmam Buhari - Tek Mesaj #3

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Ağustos 2012       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Câmi-us-Sahîh

En büyük ve en meşhur eseridir. Sahîh-i Buhârî ismiyle de tanınır. İslâm âlimleri sözbirliğiyle;
"Kurân-ı kerîmden sonra en sahih kitap Sahîh-i Buhârîdir."
buyurmuşlardır. İmâm-ı Buhârîbu kitabı Mescid-i Harâmda yazdı. Her hadîs-i şerîfi kitâbına yazmadan önce istihâre yapmıştır. Gusl edip,Kâbede makâmın gerisinde iki rekat namaz kılıp, koyduğu sağlam usûllere göre sahih olduğu kesin olarakbelli olan hadîs-i şerîfleri yazmıştır. Bu kitabı müsveddeden temize çekme işini de Medîne-i münevveredePeygamber efendimizin kabr-i şerîfi ile minberi arasında bulunan Ravda-i Mutahherada yaptı. Bu eserini nasılyazdığını kendisi şöyle anlatmıştır:
"Câmi-us-Sahîh kitâbını, 600.000 hadîs-i şerîf arasından seçtim. Herhadîs-i şerîfi kitaba koymadan önce gusledip, iki rekat namaz kılıp, istihâre yaptım. Ondan sonrahadîs-i şerîfi kitaba koydum. Bunları yapmadan hiçbir hadisi yazmadım. 7275 hadîs-i şerîf olan bukitabı on altı yılda tamamladım."
Kütüb-ü Sitte adı verilen altı sahih hadis kitabının en başta geleni olan Sahîh-i Buhârînin, Ali el-Yünûnîtarafından el yazmasıyla çoğaltılan metni mûteber olmuştur. Bu nüshanın aslı Kâhirede Akboğa MedresesiKütüphânesindedir. Sahîh-i Buhârînin birçok şerhleri ve baskıları yapılmıştır. 1894te Sultan İkinciAbdülhamîd Han tarafından Mısırda yaptırılan iki cilt baskısı pek nefis, ciltlenmiş, altın tuğra ve nukûş ilesüslenmiştir. Bu baskı Bulakta Emîriyye Matbaasında yapıldı. Zeynüddîn Ahmed Zebîdî, mukarrerrivâyetleri birleştirerek Buhârî-i Şerîf Tecrid-i Sarîh ismiyle kısaltılmıştır
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....