Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Ağustos 2012       Mesaj #82
Avatarı yok
Yasaklı
Bir Saniyede Kurulanıyorlar



Bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, kürklü memeli hayvanların bir saniyede vücutlarının yüzde 70’ini kurutabildiklerini ortaya koydu.

Araştırmada, aralarında fare, aslan ve ayıların da yer aldığı, küçükten büyüğe 16 tür hayvan incelendi. Araştırma sonucunda, kürklü hayvanın boyutu küçüldükçe, kendini kurutmak için daha fazla silkelenmesi gerektiği anlaşıldı. ABD’nin Georgia Tech Üniversitesi’nden David Hu, “Hayvanların kendilerini bu kadar kısa sürede kurulayabilmelerinin, milyonlarca yıl süren gelişim sonucu olduğunu düşünüyoruz... Düşünün ki havuzdan çıkıyorsunuz ve havlu kullanmak yerine bir tuşa basıyorsunuz. Vücudunuzun yüzde 70’i bir anda kurulanıyor” dedi. Hu, LiveScience sitesine yaptığı açıklamada, elde ettikleri bulguların, kendi kendini temizleyen ve kurulayan robotik cihazlar geliştirilmesinde bilim insanlarına ilham verebileceğini ifade etti.

Ölüm Kalım Meselesi

Hu, memeliler için kurulanmanın bir ölüm kalım meselesi olduğunu belirtti. Sıradan bir insan banyodan çıktığında üzerinde yarım litreye yakın su taşıyabiliyor. Islak bir farenin kürküne, vücut yoğunluğunun yüzde 5’i kadar su bulaşıyor. Bir karınca ise su altında kaldığında, vücut ağırlığının üç katı kadar baskı görüyor.

Sivrisineklerin yağmur damlalarından nasıl kaçabildiği üzerine araştırmalar yapmış olan Hu, meslektaşlarıyla köpekler üzerinde bir analiz yaptı. Buna göre, 32 kiloluk bir köpeğin, yarım litre suyla ıslanması halinde, sadece havanın etkisiyle kurumayı beklemesi esnasında sıcak kalmak için günlük kalori girdisinin yüzde 20’sini harcaması gerekiyor. Kış şartlarında kuru kalmanın çok kritik olduğuna dikkat çeken Hu, “Bir göle düştüğünüzü ve kurulanacak hiçbir imkanınız olmadığını düşünün, bu çok zor bir durum olurdu” dedi.

Hu ve meslektaşları, kendi kendine kurulanma özelliğini daha detaylı gözlemlemek için 16 hayvan türüne ait 33 hayvanı inceledi. Hayvanların vücut büyüklükleri ve silkelenme hızları ölçüldü. Fare, ayı yavrusu, aslan ve köpek gibi memelilerin yer aldığı incelemede, hayvanlara su püskürtülerek silkelenmeleri gözlemlendi. Ayrıca, kürk silkeleyen bir cihazla ayrı gözlem yapıldı.

Sonuçlar Şaşırtıcı

Sonuçlara göre, ıslak hayvan ne kadar büyükse, kurulanması için o kadar yavaş silkelenmesi gerekiyor. Bunun sebebi, daha büyük olan hayvanın sahip olduğu kürkün fazla hareket etmesi ve küçük hayvanlara kıyasla merkezcil çekim kuvvetine maruz kalması. Böylece, yetişkin bir ayı kurulanmak için saniyede üç-dört kez silkelenirken, bir köpek aynı sürede dört-altı defa silkeleniyor. Fare ve sıçanların ise 10 defa silkelenmeleri gerekiyor. Hu, “Küçük canlıların saniyede 30 defaya kadar silkelenmeleri gerekebiliyor. Tabii ki bunu düşünmek olanaksız” dedi.

Araştırmacılar, sarkık derili hayvanların, gergin derili hayvanlara kıyasla daha kolay kurulandıklarını çünkü aşırı hareket ederek dokuz kat daha fazla güç ortaya çıkardıklarını belirtti. Hu, buna rağmen büyüklükleri fark etmeksizin tüm kürklü memelilerin kurulanmakta son derece usta olduğunu ifade etti.



Kaynak : Ntvmsnbc / LiveScience (15 Ağustos 2012,16:07)
Son düzenleyen Safi; 9 Kasım 2015 00:20