Arama

Sanatın Gerekliliği - Tek Mesaj #2

eku123 - avatarı
eku123
Ziyaretçi
31 Ağustos 2012       Mesaj #2
eku123 - avatarı
Ziyaretçi
Sanat yaşamın estetik dille ifadesidir bir anlamda. Yaşamdaki her şeyin yansıtılmasıdır, dillendirilmesi ve insanın gündemine getirmesidir. Bu bağlamda sanat elbette ki toplum içindir ve öyle olmalıdır. Ama elbette ki estetik kaygı gerekli koşuldur sanatta. Sanatta estetik kaygıyı ihmal ederseniz konunuz ne olursa olsun ortaya sanat koymazsınız yaptığınız ve yarattığınız şey başka bir şey olur.
Mustafa Kemal ATATÜRK ün’’ sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur ‘’ sözü çok anlamlı ve yerindedir. Gerçekten de ülke olarak millet olarak yaşadığımız ve çözemediğimiz sorunlar ın kaynağı biraz da sanatsız kalmamızdan kaynaklanmaktadır. Sanata ve sanatçıya yeterince değer vermememizden, yeterince duyarlılık göstermediğimizden kaynaklanmaktadır.Sanat bir anlamda en önemli iletişim ve etkileşim dilidir. İnsanlar birbirlerine kendilerini ve sorunlarını en etkin bir şekilde sanatsal edimlerle ve eylemlerle anlatabilirler.
Peki sanatsal edimler ve eylemler ne anlama gelmektedir, bu edimlerin felsefi, ontolojik, transandantal ve metafizik anlamları nelerdir? Veya özetle sana felsefe ile iştigal eden birine ne anlatmaktadır?Tek tek sanatları ele alarak özetlemeye çalışacak ve paylaşmaya çalışacağım sizlerle.

1-RESİM
Resim zamanı durdurma sanatıdır bir anlamda. Hatta durdurulmuş zamanın içinde yeni bir zaman yaratmadır.Fotoğrafta da aynı özellikler vardır amafotoğraftaki zamanın durması bir tekerleğin acı bir fren sesiyle durması gibidir. Taş yüklü bir kamyonun metallerin sürtünmesiyle çıkan çığlıksı soğuk bir sesssle fren yapması gibidir fotoğraf. Oysa resimde bir uçan balonun gökyüzünde nokta haline gelmesi örneğinde olduğu gibi durur. Resimde boyalarla çizgilerle bir ışık cümbüşü yaratılır. Her ışık bir psikolojik imdir , bir duygu sembolüdür.
Resim ressamın yaşamın ağırlığından kaçışıdır. Bu kaçışın insancıl yönde olanıdır. Enerji depolayıp tekrar dönüşü sağlayanıdır. Resim çok şeydir.
GÜNÜMÜZDE RESİM BİR İHTİYAÇ MIDIR?
Günümüzde her şey makineleşmiş durumdadır. Bu gün bilgisayara yaptıramayacağınız bir şey yok gibidir. Son derece hassas ölçülerde resim yaptırabilir , son derece hassas bir üslüpla çekilmiş bir fotoğraf makinesi görüntüsünün çıktısı alabailirsiniz., Fotoğraf makinesinin , bilgisayarların ve envay çeşit kameraların olduğu bir dünyada resim bir ihtiyaç mıdır?
İhtiyaçsa nasıl bir ihtiyaçtır?
Evet… Resim gerekli olan ve bu çerçevede bir ihtiyaç olan bir unsurdur. Hiçbir fotoğraf makinesi ve kamerayla siz insani olanı tam olarak yansıtamazsınız.
Nedir insani olan bu duygular? İnsanın iç dünyasıdır bu hissettikleridir. Yaşama dönük bakışlarıdır. Yaşamı algılarken sahip olduğu özgürlük ve özgünlüğüdür.
İnsani duygular muhteşem ışık oyunları ile ancak resim tekniğiyle ve bir ressam tarafından yansıtılabilir. Gelecekte belki insanın beyninden geçenleri grafikte gösteren , bunun resmini çizen makineler icat edilebilir. Ancak hiçbir zaman hiçbir makine onun elinden çıkan resim kadar güzel ifade edemeyecektir , olan biteni.
Çünkü hiçbir makine hayal kuramaz. Hiçbir makine düşünemez ve hiçbir makine kendini yaratan programın dışına çıkamaz. Oysa insan kendisini çerçeveleyen programı aşabilir. Bunun yollarından biri de resimdir.
Resim yoluyla insan kendi kalıplarını kırar . kendini aşar. O açıdan resim bir ihtiyaçtır.
Resim felsefe ile iç içedir. Felsefesiz resim olmaz.Resimsiz felsefe olur ama felsefede bir anlamda düşüncenin sözcüklerle resmini çizmek değil midir?

SONUÇ
Resim sanatı bireye sayısız yararlar sağlamaktadır. Eğitim öğretim sürecinde istendik şeylerin verilebilmesinde, kazandırılabilmesinde son derece önemli bir araçtır. Bu nedenle resim sanatı okullarımızda formalite icabı ve angarya olarak görülmemeli hakkıyla değerlendirilmelidir. Okularımızda okuyan geleceğin sanatçıları desteklenip üst düzey eğitime tabi tutulmalıdır.

Kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.