Keten
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
İkiçeneklilerin ketengiller familyasından, mavi çiçekli, otsu bitki (Linum usitatissium). Anayurdu Akdeniz çevresidir. Çok eski çağlardan beri kültürü yapılmaktadır. Ilıman bölgelerin birçoğunda yetiştirilir. Yağışlı ve serin iklimleri, kumlu-kireçli toprakları sever. Hem lifinden, hem de yağından yararlanılır. Yağ ve lif elde etmek için kullanılan çeşitleri ayrı ayrıdır. Lif, keten sapının kabuk kısmından elde edilir ve ince dokumacılıkta kullanılır. Yağ, tohumlarından çıkarılır ve "beziryağı" adıyla sanayide cila ve boyacılık işlerinde kullanılır. Ayrıca hekimlikte de yararlanılır. Dünya keten üretiminin % 90'ı Rusya ve Polonya'da gerçekleşir. Türkiye'de en çok Marmara Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. 1980'de 2.300 ton keten lifi ve 2.500 ton keten tohumu üretilmiştir. Yüz kadar çeşidi bilinen keten, süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır.