Arama


ArCHanqeL - avatarı
ArCHanqeL
Ziyaretçi
12 Eylül 2012       Mesaj #3
ArCHanqeL - avatarı
Ziyaretçi
Dünya'nın Biçiminin Sonuçları
1. Güneş ışınlarının yere değme açısı kutuplara doğru azalır. Buna bağlı olarak yeryüzünde sıcaklık, Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe genel olarak düşer.

2. Ekvator'dan kutuplara gidildikçe, güneş ışınlarının atmosferdeki katettiği yol uzar. Yol uzadıkça enerji azalır. Çünkü atmosfer güneş ışınlarını tutar, tamamının yeryüzüne ulaşmasını engeller. Yani kutuplarda güneş ışınlarının tutulması çok, ısınması azdır.

3. Ekvator çevresi 40.076 km iken, bir meridyen çemberi 40.009 km'dir.

4. Paralellerin uzunluğu Ekvator'dan kutuplara doğru azalır.

5. Birbirini izleyen iki meridyen yayı arasındaki uzaklık (bir derecelik uzaklık) Ekvator'dan kutuplara doğru azalır. İki meridyen arasındaki uzaklık Ekvator üzerindeki 111 km iken, 40 derece paraleli üzerinde meridyenler arasında yaklaşık 85 km, kutup noktalarında ise 0'dır.

6. Dünya'nın kendi ekseni çevresindeki dönüşünden doğan hızı kutuplara gidildikçe azalır. Hız Ekvator'da en çok ( saatte yaklaşık 1670 km ), kutup noktalarında sıfıra yakındır.

7. Dünya'nın dönüş hızına bağlı olarak kutuplara gidildikçe Güneş'in görünen günlük hızı azalır (Doğudan batıya olan görünürdeki hareket).

8. Harita çiziminde hatalara neden olur. Çünkü Yer'in küresel biçimi ile harita düzlemi birbirine uymaz.
Son düzenleyen Safi; 30 Mart 2016 07:33