Arama


Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
29 Ekim 2006       Mesaj #130
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Milyonluk site Hacklendi...



Daha önce DVD’lerin dijital yazılımlarını kırdığı için uluslararası üne kavuşan ve ‘DVD Jon’ takma adı verilen Norveçli hacker Jon Lech Johansen, şimdi de Apple’ı kızdıracak. Johansen, ‘tersine mühendislik’ adını verdiği bir teknikle iTunes sitesinin dijital korumasını kırdı, bu sayede diğer MP3-çalar kullanıcıları da iTunes sitesinden müzik indirebilecek.

DVD Jon, daha önce 15 yaşındayken DVD’lerin dijital telif koruma yazılımlarını kırarak, Linux tabanlı bilgisayarlarda izlenmesini sağlayan alternatif yazılımı internetten yayınlamıştı. ABD’li film şirketlerinin itirazı üzerine Norveç’te dava açılmış, ancak Norveç mahkemesi kullanıcıların Linux bilgisayarlarında oynatmak için DVD’leri kodunu kırabileceğine hükmetmişti.

APPLE’DAN KORKMUYORUZ’

DVD Jon kendi şirketi DoubleTwist üzerinden diğer şirketlerin de dijital korumalarını kıracağını açıkladı. DVD Jon’un ortağı Monique Farantzos da, Associated Press’e yaptığı açıklamada Apple’ın kendilerini durduramayacağını ve hukuki anlamda her türlü davaya hazır olduklarını söyledi. Johansen, dijital telif hakkı koruması sağlayan yazılımları kıran kendi yazılımlarını ticari olarak satmayı planlıyor.

Apple’ın iTunes sitesi legal müzik indirme pazarının yüzde 88’ini elinde tutuyor. Dünyadaki tüm MP3-çalarların ise yüzde 60’ı iPod; dolayısıyla DVD Jon’un yazılımı MP3 çalar piyasasında önemli değişimlerin kapısını aralayabilir, zira iTunes’tan indirilen dosyalar sadece iPod’larda çalınabiliyor. Bu özelliğin kırılmasıyla herkes iTunes’tan müzik indirebilecek.

Kaynak:NTVMSNBC Anasayfa

iTunes'in şifreleri kırıldı...



15 yaşından beri kırdığı şifrelerle 'dua ya da beddua alan' Johansen, rakip firmaların umudu olabilir! Norveçli 22 yaşındaki bir genç, iPod kullanıcılarının Apple Bilgisayar'ın iTunes adlı müzik dükkânı dışındaki web sitelerinden şarkı indirmesini engelleyen kodu kırdı. 15 yaşında yazıp dağıttığı programla DVD'ler üzerindeki şifrelemeyi kırarak ünlü olan Jon Lech Johansen, 'DVD Jon' olarak biliniyor ve San Francisco'da yaşıyor.

Bugün, Apple'ın çevrimiçi iTunes müzik dükkânından satın alınan şarkılar, başka şirketler tarafından üretilen cihazlarda dinlenemiyor. Bunun sebebi, bu cihazların Apple'ın desteklemediği bir kopya koruması (copy-protection) kullanması.

Bu kez lisans alıp satacak Johansen, bu sınırlamaları aşmak için, Apple'ın kopya koruma sistemini taklit eden bir kod yarattığını söylüyor. Fakat eskiden yaptığı gibi, çalışmasını bedavaya dağıtmayı düşünmüyor, kodu için lisans alarak, satmayı planlıyor. Norveçli 'DVD Jon'un amacı, kendisine ait Kaliforniya merkezli Redwood Shores şirketine sermaye yaratmak. Şirketin diğer çalışanı ve genel müdürü Monique Farantzos, adını vermediği bir müşterinin yakında bu teknolojiyi kullanarak, kopya-korumalı içeriğinin iPod'larda çalınabilmesini sağlayacağını açıkladı, fakat konu hakkında daha fazla detay vermedi. Farantzos, "Apple bizim başımıza bir miktar sorun açabilir, fakat bu bizi durdurmaya yeterli olmaz. Tamamen yasal yollarla ilerliyoruz, avukatlarımız bize yeşil ışık yaktı" dedi.

Apple sözcüsü Kristin Huguet şirketin açıklama yapmayı reddettiğini belirtti. Johansen'in kodu kırmasının Microsoft, Nokia, Sony Ericsson ve Samsung gibi, geçtiğimiz aylarda Apple'la mücadele etmek için, müzik indirme hizmetlerini birleştireceklerini ilan eden şirketlere yardımcı olabileceği düşünülüyor. iTunes, ABD'de yasal şarkı indirilebilen sitelerin yüzde 88'ini oluşturuyor, iPod ise dijital müzikçalar pazarının yüzde 60'ına hâkim.