Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Ekim 2009       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Önemli İcatlar - Tekerlek3.jpg
Gösterim: 1838
Boyut:  51.4 KB
TEKERLEK

Merkezî bir dingil çevresinde dönebilen dairesel bir parçadan oluşan ve hareket iletimini sağlayan mekanik aygıt.

Tekerlek denince ilk akla gelen, araba tekerleğidir. Mezopotamya'da yapılan kazılarda İ.Ö. 3000 yıllarına ait tekerleklere rastlanmıştır. Başlangıçta savaş arabalarında ve kralların cenaze törenlerinde kullanılan arabalarda görülen basit tekerlekten sonra İ.Ö. 1800'lerde ispitli tekerleğin bulunması önemli askerî gelişmelere yol açtı.

Eski Mısırlılar, bu tür tekerlekler üzerine bindirilmiş arabayı İ.Ö. 17. yüzyılda ülkelerini işgal eden, Hiksos adını verdikleri Asyalı bir kavimden öğrendiler. Mısırlılardan sonra Asurlular, Sümerler, Hititler, Yunanlılar ve Romalılar da tekerlekli araba kullandılar. Tekerleğin bulunması ve geliştirilmesi uygarlığa büyük ilerlemeler sağladı. Tekerlek, sayısız teknik buluşun temelini oluşturdu. Bugün tekerleğin kullanılmadığı yer yok gibidir.

Tekerlekten taşıma amacıyla yararlanıldığı gibi teknik uygulamalarda da yararlanılır. Kasnaklar ve çarklar, tekerlek esasına dayanır. İlk tekerlekler, üç parça tahta ile bunları tutan bakır kancalardan ve hepsini çivilerle birleştiren deri ya da metal çemberlerden oluşur ve ekseni orta kısımda yer alanbir çıkıntıdan geçerdi. Avrupa'da çevresi metal, orta çubukları 14 tane olan ilk tekerleği yapan Keltlerdir. İlkel bir bilyalı yatağı ilk kullanan da yine Keltler olmuştur.

MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 14 Kasım 2016 04:45
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.