Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Ekim 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Nobel Ödülü Tıp Alanında 'Özel Hücrelerin' Oldu


Nobel Ödülü’nü Tıp-Fizyoloji alanında kazanan isimler belli oldu. İngiliz bilim insanı John Gurdon ve Japon meslektaşı Şinya Yamanaka, hücrelerin ve organizmaların gelişmesini konu alan çalışmalarıyla 2012 Nobel Tıp Ödülü’ne layık görüldü.İsveç’in Karolinska Enstitüsü’ndeki Nobel Kurulu, bu yıl tıp-fizyoloji alanında iki bilim insanını ödüle layık gördü. İngiliz John Gurdon ve Japon Şinya Yamanka, ‘hücrelerin özelleşmesi ve gelişimi hakkında çığır açan yeni bilgilere ulaşılmasını sağlayan araştırmaları dolayısıyla’ Nobel Ödülü’nü kazandı.

İki bilim insanı, “olgun hücrelerin pluripotent olmak için programlanabileceklerini’ keşfetti. Gurdon ve Yamanaka, gerçekleştirdikleri çalışmalarda, özelleşmiş hücrelerin vücuttaki her dokuya dönüşebilecek olgunlaşmamış hücrelere dönüşebileceğini ortaya çıkardı. Yapılan keşif, hücrelerin ve organizmaların nasıl geliştiği hakkında devrime neden olabilecek yeni bir anlayış ortaya koydu.Pluripotent, embriyonik gelişimin erken safhalarında, tüm bir canlıyı oluşturabilme yeteneğine sahip olan henüz farklılaşmamış hücreler anlamına geliyor.

Gurdon ve Yamanaka aynı zamanda 1.2 milyon dolarlık para ödülünün de sahibi oldu. Nobel Ödülleri’nde her yıl ilk olarak tıp alanında kazanan isim veya isimler açıklanıyor. Dinamiti keşfeden İsveçli kimyager ve iş adamı Alfred Nobel’in adına 1901 yılında verilmeye başlanan Nobel Ödülü, bugüne kadar Tıp-Fizyoloji alanında 102 defa verildi. 102 ödülden sadece 38’i birden fazla bilim insanına layık görüldü.

En Yaşlı Nobelli 103 Yaşında


Bugüne kadar Tıp-Fizyoloji alanında Nobel Ödülü kazanan bilim insanlarının sadece 10 tanesi kadın. Bu isimlerden sadece ABD’li Barbara McClintock 1983 yılında tek başına ödülü kazanmayı başardı. Tıp-fizyoloji alanında tarihin önemli Nobel Ödülü kazananları arasında, verem üzerindeki çalışmalarıyla 1905 yılında ödüle layık görülen Alman doktor ve bakteri uzmanı Robert Koch ve insulini keşfederek 1923 yılında aynı ödüle layık görülen Kanadalı fizyolog Frederick Banting var. Tıp-Fizyoloji ödülünü kazanan ve hala hayatta olan en yaşlı bilim insanı, bugün 100 yaşında olan Rita Levi-Montalcini. 103 yaşına basan ilk ve tek Nobel Ödüllü bilim insanı olan Levi-Montalcini, 1986 yılında büyüme faktörleri üzerinde yaptığı araştırmalarıyla ödüle layık görüldü.

Kaynak : Ntvmsnbc / BBC
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2016 20:58