Arama


Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
12 Ekim 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sığırkuyruğu (Verbascum)
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Sıracagillerden, bir ya da çok yıllık otsu bitki cinsi (Verbascum). Sık tüylü, yaprakları bitkinin tabanında rozet biçiminde toplanmış ve çiçekleri salkım biçimindedir. Türkiye'de iki yüz kadar türü bulunur. Şifalı sığırkuyruğu denen türünden halk, ilâç olarak yararlanır.

sigirkuyruguverbascumbl

Yüksek boylu, bir veya iki yıllık otsu bir bitkidir. Yurdumuzda 200 kadar türü vardır. Sık tüylüdür. Yaprakları tabanında toplanmıştır. Çiçekleri çok çabuk dökülür. Sarı veya kırmızımsı renktedirler. Sığırkuyruğunun yaprak ve çiçekleri, yapışkan bitki sıvısı, saponinler, uçucu yağ ve verbaskosit adı verilen flavonitler ile glikozitleri içerir.Bol miktarda nektar içeren çiçekleri, bal arılarını bitkiye çeker. Sığırkuyruğu bir ot büyümesi, sık sık alanları ve hendek gibi rahatsız alanlarda görülen kolaydır. Çok amaçlı bitki, sığırkuyruğu çiçekleri, yaprak ve kök birçok şifa yeteneklerini sunuyor. Sığırkuyruğu da peyzaj için hoş bir ektir. Sap 6 metre yüksekliğinde büyüyebilir, yapraklar arasında 2 metre kadar büyüyebilir. Arıların çiçekleri keyfini bir bölgede güzel bir örnek büyüyen deneyin ve kuşların tohumları yiyebilirsiniz.
ikinci yıl yaprakları etkili görünse de yaprakları genellikle ilk yıl toplanır. Sapı ve çiçekleri ikinci yıl büyür. onlar çiçek açar, günlük hasat edilir. Kök de hasat edilir.

Kullanım Alanları
Sığırkuyruğunun bir kullanıldığı sayısız alan vardır. Yaşam döngüsü içinde bitkinin her parçası farklı zamanlarda kullanılır. Kalın, yumuşak yaprakları, solunum hastalığını tedavi etmek için kullanılır. Onlar tıkanıklıkları gevşetir ve akciğerleri temizlemede yardımcıdır dikkatli filtreleyerek çay şeklinde tüketilebilir.Ayrıca cildi yatıştırıcı ve arındırıcı etkisi vardır. Küçük yara ve sıyrıkların tedavisinde kullanılır.

Hintliler astım ve bronşit için kurutulmuş sığırkuyruğu ve öksürükotu kullanır. Sigaranın zararlı etkilerini yok etmek amaçlı da kullanılmaktadır.

Sen sadece aynasin...