Arama


Sinem12 - avatarı
Sinem12
Ziyaretçi
12 Ekim 2012       Mesaj #14
Sinem12 - avatarı
Ziyaretçi
Bazı özel istisnalar hariç, bütün sürüngenler yumurtlayarak çoğalıyor. Sürüngenler grubu içerisinde yer alan kaplumbağalar da yumurtlayarak çoğalıyorlar.

Yumurtadan yavru çıkma süreleri 2-3 ay sürmektedir. Testusdo gracea (Tosbağa) kaplumbağalar 2-3 cm boyunda 6-12 adet yumurta yaparlar. Tatlı su kaplumbağaları ise 3-12 beyaz uzun şekilli yumurta yaparlar. Yavrular ise 2-3 ay süre sonra yumurtadan çıkarlar. Kaplumbağaların tüm çeşitleri yumurtalarını toprağa bırakırlar.

Yaşadığım binaya yakın olan bir dağda belki de yüzlerce kaplumbağa var. Bunun yanısıra alanya ve manavgatta belli sahil kesimlerinde yumurtlama dönemlerinde caretta carettalar yumurtalarını bırakmaya geliyorlar.

Kamlumbağalarda çiftleşme mevsimlere göre değişebilir. İlginç bir bilgi aktarmak gerekirse, dişi kaplumbağalar çiftleşmeden sonra 4 yıl boyunca spermi saklayabiliyorlar.

Zararlı dış etkenleri farketmesi durumunda kabuklarının içerisine baş ve ayaklarını hızla sokarlar. Eğer evde kaplumbağa besliyorsanız, ona birşeyler yedirmekte zorlanabilirsiniz. Hafifçe kabuğuna 'tık tık' yaparsanız kafasını çıkarıp size baktığını görebilirsiniz..