Arama


hazırcevap - avatarı
hazırcevap
Ziyaretçi
15 Ekim 2012       Mesaj #5
hazırcevap - avatarı
Ziyaretçi
Delilik, tıp olarak deliliğin tanımı, sinir sisteminde kimyasal dengesizliklerden dolayı oluşan hastalığın genel adıdır. Sebepleri arasında fiziksel hasarlar olabileceği gibi, çok ağır geçen depresyon veya zihnin aşırı çalışmasından dolayı kontrolden çıkması da olabilmektedir. Bazı zihinsel hastalıklar da deliliğin nedenleri arasındadır. Genel tanım olarak yazacak olursak delilik, düşünce, inanış ve davranışlar bakımından, toplumun genel kabul görmüş hal ve davranışlarından farklı olma durumu olarak tarif edilebilir. Bu tanım oldukça yalın bir tanımdır zira deliliğin oldukça geniş bir yelpazede tanımı vardır. Deliliğin bir başka tanımlarına bakacak olursak delilik konusunda en sık karşılaşacağımız tanımlar, kendi kendine konuşma sendromları, hayal görme sendromları, öfke krizleri ve kendine zarar verme gibi dışa dönük gürültücü, işgal edici ve yayılımcı özellikleri olan eylemler olarak ta tahmini tanımlar yapılabilir. Bu şekilde bir delilik tanımının ardından ortaya çıkacak tedavi yöntemleri ise, kişinin hastaneye kapatılması, yoğun ilaç tedavilerinin uygulanması hatta şiddet uygulanması, kişinin kedi gerçekliğinden uzaklaştırılıp normallik aşılanmaya çalışılması olarak görülebilir. Deliliğin tıbbi açıklamalarından sonra, deliliğin bir diğer yüzüne de bakalım biraz.

Aslına bakarsanız delilik yaftası çok kolay yapıştırılan bir etikettir, bunun için herkesten farklı davranmak, herkesten farklı düşünmek ve farklı bir düşünce beyan etmek bile yeterlidir deli yaftası yapıştırılması için. Delilik çoğu zaman toplumda garip karşılansa da o kadar da kötü değildir. Delilik, belkide bazı kişilere verilmiş özel bir bilgeliktir, asıl delilik ise kendini bilge sanmaktan ibarettir çoğu zaman. Delilik, çocukluk çağından yaşlılığa, aşktan evlilik hayatına, savaşlardan barışa kadar deliliğin egemenliğindedir her zaman.
Delilik

Tarihe baktığımızda bir çok savaşın sebebi, delice alınmış bir kararla başlayan bir delilikten ibarettir çoğunlukla, madalyonun öteki yüzüne baktığımızda delilikle dahilik siyah ile beyaz gibi görünecektir aslında. Dünyada kendini bilge sanan delilerin insanlara ve çevrelerine verdikleri zararlarla doludur sonuçta. Delilik insan soyunun devamıdır aslında. Delilik olmasa hiç kimse evlenmez, kadınlar doğumun verdiği acıları tekrar tekrar yaşayarak çocuk doğurmazdı. Kadınlar çılgınlık yapmayı seven eğlenceli ve havai yapıdadır her zaman, aynı zamanda oldukça hoş ve eğlencelidirler, erkeğin asık ve somurtkan suratını yaptıkları delice şeylerle yumuşatırlar, aynı zamanda süslenme çabaları da deliliğin bir göstergesidir sonuçta, kadın bilgeliğe soyundu mu delilik üstüne delilik eklerler, bunun karşılığında ise erkekler de kadınlara kur yaparlar deliliklerini ispat edercesine. Herkes kendini beğenir pohpohlanmak hoşlarına gider çoğu zaman, buda bir mutluluk kaynağı olur sonuçta, pohpohlanarak mutlu olmakta bir deliliktir sonuçta ama yinede mutlu olunur delicesine, zira pohpohlanmaya kanmak, kendini beğenmek, gerçekleri görmemek veya görmezlikten gelmek akıl ile bağını koparmak demektir.

En güzel mutluluklar aldanmadan gelen mutluluklardır zira maliyeti hemen hemen hiç yoktur, bir adam eşine cam parçalarını elmas diye armağan etse eşi de buna delilikte olsa da inanarak sevinse ne olur, bir insanın kendini kral sayması, kral olmaktan daha kolay değil mi sonuçta, delilikte olsa. Sözlerimizi Albert Einstein'in güzel bir sözü ile bitirelim ''Delilik, hep aynı şeyleri tekrarlayıp farklı sonuçlar beklemektir'' aslında..
Son düzenleyen Safi; 5 Mayıs 2018 18:57