Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Kasım 2012       Mesaj #97
Avatarı yok
Yasaklı
Yunuslar 2 Hafta Boyunca Uyumadan Hayatlarını Sürdürebiliyor



Yunuslar hiç uyumadan en az iki hafta geçirebilirler. PLOS ONE dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, bunun sebebini yunusların uyurken beyinlerinin yarısının aktif diğer yarısının pasif yani uykuda kalmasına dayandırıyor.

Ulusal Sualtı Memeli Bilimi Kuruluşlarının araştırmacılarına göre yunuslar 15 günlük bir süreci kapsayan, sürekliliğe sahip echolocation yani yankı yolu ile yön bulma yetisi ile neredeyse mükemmele yakın hedef belirleme ve çevrelerini gözlemleme yetisine sahiptir.Araştırmacılar bir dişi ve bir erkek birey üzerinde çalışmalar yapmış ve yunusların bu yetilerinin 5 günlük bir sürece kadar yorulmadan kullanabildiklerini ortaya çıkarmışlar. Buna ek olarak dişi yunus balıklarının 15 günlük bir periyoda kadar çıkabildiklerini bulmuşlar fakat ne kadar daha fazla periyotta bu performansı gösterebilecekleri araştırmaya dahil edilmediğinden bilinmemekte.

Beyinin sadece bir yarısı ile uyumak yani terim dilinde "tekloblu uyku" (orunihemispheric sleep) yunus balıklarının su yüzeyinde de yarı uyku halinde iken nefes alabilmeleri için oluşan bir gelişim süreci olduğuna inanılmakta. Bu sebeple bu araştırmanın bulguları yunusların bu yetilerinin bir uyuma davranışının gelişim süreci sonucu olduğuna dayandırılmıyor.

Ulusal Memeli Bilimi Kuruluşundan araştırmacı Brian Branstetter'ın konu üzerine yaptığı konuşmadan alıntı:"Bu görkemli yaratıklar denizlerin göz kırpmayan nöbetçileri gibi. Okyanus hayatının gerekliliklerinden biri olan hava ile solunumu yapabilmeleri onlara sürekli belki de sonsuz sürede devam edebilen echolocation gibi inanılmaz yetenekler vermiştir."


Kaynak : EarthSky / PLOS ONE (18 Ekim 2012)
Son düzenleyen Safi; 9 Kasım 2015 00:22