Arama

Hortlak Nedir? - Tek Mesaj #3

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Kasım 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Korkutreni.com korku blog

Anadolu coğrafyasındaki hortlak mitide zombi mitinin bu coğrafyaya yansımış halidir. Osmanlıca'da kullanılan namevt kelimesi o dönem zombileri, vampirleri ve hayaletleri kapsayan ve bu tarz yaratıklar için kullanılan genel bir isimdi. Anadolu coğrafyasında geçmişten günümüze hala taşınmış bir mittir. İnanışa göre ölüp mezara gömülen kişin tekrar dirilerek gelip çoğunlukla üzerlerindeki kefenleriyle dolaşan, yavaş yavaş çürümeye başlamış uğursuz varlıklardır.

Eski Türklerde de savaş dışında ölen kişiler Göktanrı tarafından Uçmak'a alınmazlar. Yine eski Türklerin inanışlarına göre hortlaklar, canlıyken kızdıklarına kötülük yapabilir, at binebilir, normal insanlardan daha hızlı koşabilir, silah kullanabilirlerdi.
Türk inanışında genellikle hortlakların erkek olduğu kabul edilir dişi hortlaklar ise genelde cadı olarak adlandırılır. Günümüzde hala eski inanışlardan kaldığı düşünülen mezarlık yakınlarından geçerken dua etmek alışkanlığı, geçmiş dönemlerdeki hortlak saldırılarından korunmak için mezarlık ve tekinsiz yerlerin (çünkü hortlakların mezarlıklarda, ıssız yerlerde, eski evlerde ve tekinsiz yerlerde olduğuna inanilir) yakınından geçerken dua etmek gerektiği inanışından kaynaklandığı düşünülmektedir. Hortlakların zaman zaman hayvan kılığında gezdiğine, genellikle geceleri dolaştıklarına inanılır. Aynı zamanda hortlayan kişilerin ahiretten kovulduğu için geri geldiği ve zor ölen kişilerinde daha kolay hortladığı inancı yaygındır. Bunun sebebinin dünyada bitmemiş işlerinin kaldığından olduğu da söylenceler arasındadır.

Kaynak:Zombi Kültü: Doğuşu ve Yayılması-Korku Treni