Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Kasım 2012       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı

NASA Uzay Sergisi (A Human Adventure: The Exhibition)


NASA Sergisi (orjinal adıyla A Human Adventure: The Exhibition), 50 yıldan fazla süredir uzay çalışmalarında öncü olan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın bu süreçteki önemli adımlarını bir araya getiriyor. İstanbul Marmara Forum AVM'de kurulu olan sergi, 22 Aralık 2012 tarihine kadar gezilebilecek.
Ad:  nasa sergisi.jpg
Gösterim: 1988
Boyut:  55.4 KB
Aslında sergi olarak tanımlansa da bunu bir NASA müzesi olarak adlandırmak daha doğru olur. NASA koleksiyonunda yer alan ve 110 adedi uzaya gitmiş ve geri gelmiş parçaların yanı sıra, dönemin tarihi ve toplumsal yapısını anlatan birbirinden farklı parçalar ve maketlerden oluşan 300'den fazla parça sergileniyor.Marmara Forum Satürn binasında kurulu olan sergiye ait bazı parçalar AVM'nin çeşitli yerlerinde birer parça olarak sergileniyor. Bu şekilde sergiye dair bir ilgi oluşturmayı hedeflemişler ve bunun bir benzeri İstanbul Balmumu Heykel Müzesi'nde bulunuyor.

Girişte görsel ve işitsel yardımcı cihazlar veriliyor. Bu cihazlar sayesinde gezmekte olduğunuz bölümle ilgili olarak hem video izleyebiliyor hem de sesli anlatımları dinleyebiliyorsunuz. Bu cihazları almadan sergiyi gezmek, sadece maket gezmekten ibaret kalabilir. Bu yüzden girişte bu cihazları almadan içeri girilmemesi önerilir.Sergide ilk olarak Uzayı Düşleyenler bölümü bizi karşılıyor. Henüz insanoğlu uzaya çıkmayı başaramamışken bunu hayal eden ve kurgulayan insanları (örneğin Jules Verne) tanıtan bu bölümün ardından uzay yarışının başladığı 50'ler sonu ve 60'lar başını anlatan Uzaya Yolculuk bölümü geliyor. Burada ilk göze çarpan, tavanda asılı duran ve birebir boyutlardaki Sovyet Sputnik uydusu oluyor.

Öncüler bölümünde ilk roketler ve bunlara dair parçalar ve ölçekli maketler yer alıyor. Uzay yarışının başlamasında önemli rolü olan ve II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası için V-2 roketlerini geliştiren ve savaş sona erdiğinde ABD için araştırmalarına devam eden Alman bilimadamı Wernher von Braun da tabi ki bu bölümde yer alıyor. Açıkcası onu atlamak, uzay yarışını anlatırken bir şeyleri eksik olarak aktarmak anlamına gelirdi.

Yenilikler bölümünde uzay mekiklerinin ortaya çıktığı olgunlaşma dönemi yer alıyor. ABD'nin insan taşıyan ilk uzay merkiği Mercury'nin kapsülü, Gemini kapsülü ve Ay'da insanları taşıyan Apollo Komuta Modülü'nün birebir boyutlardaki kopyalarını bu bölümde görebiliyorsunuz.Dayanıklılık bölümünde uzay giysilerinin gelişimine de tanık oluyoruz. Uzayda Gelecek bölümünde ise Uluslararası Uzay İstasyonu, Hubble Uzay Teleskobu, Skylab uydularının maketlerini görebileceksiniz.Atlantis Uzay Mekiği'nin kontrol odasını barındıran ve birebir ölçekli devasa bir maket de yer alıyor. Bu bölümde üst kısma çıkarak mekiğin kontrol odasını görebiliyorsunuz.Sergide ayrıca 2G kuvveti uygulayan uçuş simülatörü de yer alıyor. İkişer kişilik 2 kabini bulunan simülatör 2 dakika süren bir heyecan oluşturuyor. Başlarda biraz tedirgin etse de sizi pek zorlamıyor.

Nasa Sergisi'nde flaşsız olmak kaydıyla fotoğraf da çekebiliyorsunuz. Sergiyi sindirerek gezmek isteyenler, en az bir saatlerini burada harcayabilirler. Uzay çalışmalarında pek de varlık gösteremediğimiz bir ülkede yaşadığımızdan ötürü, bu alandaki çalışmaları derleyen bir sergiyi de kaçırmamak lazım.

Kaynak : Bilim org (25 Ekim 2012)
Son düzenleyen Safi; 27 Temmuz 2016 16:06