ON EMİR
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi
Hz. Musa'nın Tur Dağı'nda kavmine yol gösterici olarak Tanrı Yahova'dan aldığı on prensip. Tevrat'a ve Yahudi geleneklerine göre bu on emir şunlardır:
"Ben seni esaret evi olan Mısır'dan çıkaran Yehovayım,
1 - Huzurumda başka tanrıların olmasın,
2 - Kendin için put yapmayasın. Ne yukarda semada, ne aşağıda yerde ve ne de yer altında sularda bulunan şeylerde hiçbirinin suretini yapmayasın. Onlara secde etmeyesin, zira ben senin Rabbin Yehova bana buğz edenlerden pederlerin günahını oğullarda, üçüncü ve dördüncü nesle kadar arayan gayyur Yehovayım. Beni seven, emirlerimi hıfzedenlere bin nesle kadar inayet ederim. 3 - Rabbin Yehova, ismini beyhude yere zikredeni cezasız bırakmaz,
4 - Rahat gününü (Cumartesi günü) takdis etmek için onu hatırında tutan, altı gün çalışıp her işini işleye-sin. Fakat yedinci gün senin rabbin olan Yehova'nın rahat günüdür. Ne sen, ne oğlun ne kızın, ne kulun, ne cariyen, ne hayvanın, ne de kapılarının içinde olan misafirlerin hiçbir iş işlemeyesin. Zira Yehova altı günde semayı, yeri, denizi ve ormanlarda bulunanların hepsini halkedip yedinci günde istirahat etti. Bu cihetle Yehova rahat gününü mübarek kılıp takdis etti. 5 - Babana, anana hürmet edesin. Taki senin rabbin olan Yehova'nın sana vçrdiği diyar üzerinde ömrün uzun ölsün.
6 - İnsan öldürmeyesin. 7 - Zina etmeyesin.
8 - Hırsızlık etmeyesin. 9 - Komşunun aleyhinde yalan şehadet etmeyesin.
10 - Komşunun hanesine tamah etmeyesin, komşunun zevcesine yahut kölesine, ya cariyesine ve merkebine ve komşunun hiçbir şeyine tamah etmeyesin."
Bu on emir İsrail milleti ile Tanrı Yehova arasında akdedilen bir ahit, bir mukaveledir. Yehova, bu emirlere uydukça milletini koruyacak, aksi halde onları cezalandıracaktır. İsrailoğulları da Hz. Musa'nın şahsında bu emirlere uyacaklarına Yehova'ya söz vermişlerdi.
"Hani İsrail oğullarından:1 - Allah'tan başkasına kulluk etmeyin,
2 - Anaya - babaya iyilikle muamele edin, 3 - Hısım - akrabayı gözetin,
4 - Babasız ve kimsesiz yetimlere iyilik edin, 5 - Yoksullara yardım edin,
6 - Diğer insanlara da güzel söz söyleyin, 7 - Namazı dosdoğru kılın,
8 - Zekâtı verin, 9 - Birbirinizin kanlarını dökmeyin,
10 - Birbirinizi kendi memleketinden çıkarmayın" diye teminatlı söz almıştık. (Bakara, 83)
Âyet-i kerime, İsrail oğullarının bu sözden döndüklerini devamında tasrih etmektedir.
İki âyette 10 maddeye varan bu emir ve yasakların, Allah'a İsrailoğulları arasındaki ilahi misak (ahkâm-ı Tevrat) mı, yoksa Hicretten sonra Peygamber efendimizle Yahudiler arasında akdedilen anlaşmanın esasını teşkil eden ve aslında Tevrat'a da uygun olan maddeler mi olduğu hususunda farklı görüşler ileri sürülmüş ise de, her iki görüşün de sıhhatini kabul etmek en uygun görülenidir.