Arama

On Emir - Tek Mesaj #2

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Kasım 2012       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
ON EMİR
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi

Hz. Musa'nın Tur Dağı'nda kav­mine yol gösterici olarak Tanrı Yahova'dan aldığı on prensip. Tevrat'a ve Yahudi geleneklerine göre bu on emir şunlardır:
"Ben seni esaret evi olan Mısır'­dan çıkaran Yehovayım,
1 - Huzurumda başka tanrıların olmasın,
2 - Kendin için put yapmayasın. Ne yukarda semada, ne aşağıda yer­de ve ne de yer altında sularda bulu­nan şeylerde hiçbirinin suretini yap­mayasın. Onlara secde etmeyesin, zi­ra ben senin Rabbin Yehova bana buğz edenlerden pederlerin günahını oğullarda, üçüncü ve dördüncü nesle kadar arayan gayyur Yehovayım. Be­ni seven, emirlerimi hıfzedenlere bin nesle kadar inayet ederim.
3 - Rabbin Yehova, ismini beyhu­de yere zikredeni cezasız bırakmaz,
4 - Rahat gününü (Cumartesi gü­nü) takdis etmek için onu hatırında tutan, altı gün çalışıp her işini işleye-sin. Fakat yedinci gün senin rabbin olan Yehova'nın rahat günüdür. Ne sen, ne oğlun ne kızın, ne kulun, ne cariyen, ne hayvanın, ne de kapıları­nın içinde olan misafirlerin hiçbir iş işlemeyesin. Zira Yehova altı günde semayı, yeri, denizi ve ormanlarda bulunanların hepsini halkedip yedin­ci günde istirahat etti. Bu cihetle Ye­hova rahat gününü mübarek kılıp takdis etti.
5 - Babana, anana hürmet edesin. Taki senin rabbin olan Yehova'nın sana vçrdiği diyar üzerinde ömrün uzun ölsün.
6 - İnsan öldürmeyesin.
7 - Zina etmeyesin.
8 - Hırsızlık etmeyesin.
9 - Komşunun aleyhinde yalan şe­hadet etmeyesin.
10 - Komşunun hanesine tamah etmeyesin, komşunun zevcesine yahut kölesine, ya cariyesine ve merkebine ve komşunun hiçbir şeyine tamah et­meyesin."
Bu on emir İsrail milleti ile Tanrı Yehova arasında akdedilen bir ahit, bir mukaveledir. Yehova, bu emirle­re uydukça milletini koruyacak, aksi halde onları cezalandıracaktır. İsrailoğulları da Hz. Musa'nın şahsında bu emirlere uyacaklarına Yehova'ya söz vermişlerdi.

"Hani İsrail oğullarından:
1 - Allah'tan başkasına kulluk et­meyin,
2 - Anaya - babaya iyilikle mua­mele edin,
3 - Hısım - akrabayı gözetin,
4 - Babasız ve kimsesiz yetimlere iyilik edin,
5 - Yoksullara yardım edin,
6 - Diğer insanlara da güzel söz söyleyin,
7 - Namazı dosdoğru kılın,
8 - Zekâtı verin,
9 - Birbirinizin kanlarını dökme­yin,
10 - Birbirinizi kendi memleketin­den çıkarmayın" diye teminatlı söz al­mıştık. (Bakara, 83)
Âyet-i kerime, İsrail oğullarının bu sözden döndüklerini devamında tasrih etmektedir.
İki âyette 10 maddeye varan bu emir ve yasakların, Allah'a İsrailoğulları arasındaki ilahi misak (ahkâm-ı Tevrat) mı, yoksa Hicretten sonra Peygamber efendimizle Yahu­diler arasında akdedilen anlaşmanın esasını teşkil eden ve aslında Tevrat'a da uygun olan maddeler mi olduğu hususunda farklı görüşler ileri sürül­müş ise de, her iki görüşün de sıhha­tini kabul etmek en uygun görüleni­dir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!