Arama

Uzayda yaşam var mı? - Tek Mesaj #11

ilaydabjk - avatarı
ilaydabjk
Ziyaretçi
7 Kasım 2012       Mesaj #11
ilaydabjk - avatarı
Ziyaretçi
Bu hepimizin aklına takılan bir sorudur.Bu soruya net bir cevap verilmemiştir.Ama yorum şu şekilderir;
Bu soru daha çok felsefi anlamda karşımıza çıkıyor. Çünkü tüm evrenin insan için yaratıldığını ve insanın evrenin bir özü olduğunu söyleyen inanç sistemleri mevcut. Özellikle ilahi dinlerde: Müslümanlar Muhammet Peygamberin alemlere rahmet olarak yaratıldığına inanıyorlar. Museviler İsrailoğulları'nın cennetlik tek ırk olduklarına inanıyorlar. Hristiyanlar içinde durum pek farklı değil. Edebiyattan resime kadar her türlü dramayı insanı başrola koyarak oynadığımız bir yaşamda, bu saatten sonra uzaylılar ortaya çıkarsa, evrende asıl olanın insan olup olmadığını yeni baştan tartışmaya açmak gerekecek. Tüm kainatın insan için yaratıldığı, dünyadaki yaşamın insanlık için yalnızca bir sınav olduğu şeklindeki fikirler yeni baştan tartışmaya açılacak.

Bu soruyu bilimsel anlamda değerlendireceksek konu tüm heyecanını yitiriyor. Dünya gezegenindeki yaşamın çeşitliliğini düşünürsek aslında hayat dediğimiz kavramın çok özel bir durum olmadığını, karbon ve sülfür akıntısı olan her yerde mikroorganizmaların bulunabileceğini görüyoruz. Büyük olasılıkla kendi güneş sistemimizde bile böyle canlılara rastlayacağız. Cassini uzay aracı 2004 Ağustos'unda Satürn'ün uydusu Titan'a indi. 100 km'lik buzul kaplı gezegenin altında canlılar bulması bekleniyor. Titan'da buz katmanını kırıp yüzeye çıkmayı başarmış bir canlı olmadığı biliniyor, ancak buzun altındaki sıvı katmanlarda ilkel yaşam formları bulunabileceği düşünülüyor.

Uzayda yaşam olup olmadığı sorusunu bilimsel anlamda cevaplamak için çok genç sayılırız. Genç olmaktan anlaşılması gereken kavram, insanlık tarihinin yeni olması ya da uzay araştırmalarının çok yeni olması değil; güneş sisteminin tüm evren içerisinde çok genç olmasıdır. Diğer galaksilerin, bizimkinden milyarlarca ışık yılı öncesinde oluştuğunu düşünürsek, bulacağımız uzaylıların ne kadar ileri bir uygarlık olabileceği hakkında bir tahminde bulunabiliriz. Bizden milyarlarca ışık yılı ileride olan bir uygarlığın farkına bile varmamız mümkün olmayabilir. O yüzden Titan'ın buzlarının altında mikroorganizmalar bulmak herkesi memnun edecek gibi görünüyor çünkü entellektüel br yaşam formu oluşturmadıkları sürece inanç sistemlerinin de sorgulanması ertelenebilir.

Uzayda yaşam konusunda bilimsel anlamda yürütülen projeler var. Fakat genel olarak yaşam olasılığı, dünya benzeri gezegenlerin bulunma olasılığının hesaplamalarıyla yapılıyor. Bu konuda, daha bilimsel verilere dayanan bir yazı hazırlayacağım.