Arama

Penguen (Sphenisciformes) - Tek Mesaj #7

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Kasım 2012       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

6000 Yavru Penguenin Yaşadığı Koloni


Bilim insanları, Antarktika’nın doğusunda 13 yıldır yerini tesbit etmeye çalıştıkları imparator penguen kolonisini buldu. Keşiflerinde şaşkınlık veren bir durumla karşı karşıya kalan araştırmacılar, koloninin üzerinde bulunduğu buzuldaki çatlak nedeniyle ikiye ayrıldığını gördü.

Araştırmacılar, Antarktika’da büyük bir imparator penguen kolonisi keşfetti. Üzerinde bulundukları buzulun çatlak olması nedeniyle iki ayrı grup halinde bulunan penguenlerin altı bini, yavru penguenlerden oluşuyor. Bu rakam, araştırmacıların keşiften önce karşılaşmayı düşündükleri yavru penguen nüfusunun üzerinde. Fransız bilim insanlarının yaptığı keşif, Antarktika’nın Mertz Buzulu’nda gerçekleşti. Araştırmacılar, keşifi Dumont d'Urville İstasyonu’na hareket halindeyken yaptı. Fransız yönetmen Luc Jacquet’in çektiği ‘İmparator’un Yolculuğu’ adlı belgesel, bu istasyonun yakınlarında çekilmişti.

Mertz Buzulu’nda ortaya çıkarılan kolonideki bir grupta iki bin, diğer grupta ise yaklaşık dört bin yavru penguen yaşıyor. Araştırmacılar, bir imparator penguen çiftinin yılda bir yavru yapabildiğini öngörerek, bölgede 8.500 yetişkin çift olduğunu düşünüyor. Bu rakam da, önceden tahmin edilen yetişken penguen sayısının üç katı civarında.

Yıllardır Araştırılıyordu


Mertz Buzulu’nda büyük bir penguen koloni bulma çalışması, Fransız araştırmacılar tarafından 1999 yılında başlatıldı. Mertz Buzulu’nda büyük bir koloni olduğu düşünülse de, bir türlü yeri tesbit edilemiyordu. Yapılan çalışmalar 2009 yılında sonuç verdi ve bir İngiliz ekibin çalışmaları koloninin olası konumunu ve uydu fotoğraflarını da tesbit etti.

Uydu fotoğraflarıyla yapılan tesbitin ertesi yılı, 80 kilometreye 40 kilometre büyüklüğünde dev bir buzul parçası Mertz Buzulu’ndan koptu. Yaşanan kırılma, imparator penguenlerin bulunduğu bölgede bozulmalara neden olurken, dondurucu sulara küçük buzul parçaların yayılmasına neden oldu. Bilim insanları, bugün iki ayrı grup halinde bulunan penguenlerin yaşanan kırılma öncesinde aynı kolonide yer aldıklarını düşünüyor.

Buzul Erimeleri Penguenleri Tehdit Ediyor


Mertz Buzulu’nda bulunan penguen kolonisindeki ilk gözlemler, Fransa Kutup Enstitüsü’ne (IPEV) bağlı buz kırıcı Astrolabe gemisiyle yapıldı. Gemide yer alan araştırmacılar André Ancel ve Yvon Le Maho, penguen kolonisine ait grupları 1 ve 2 Kasım’da gözlemledi ve nüfus sayımı yaptı. Fransız araştırmacılar, Antarktika’nın doğusundaki Terre Adélie bölgesinde bir imparator penguen kolonisi daha bulunduğunu ancak küresel ısınma nedeniyle eriyen buzulların karides gibi ana besinlerini yok ettiği penguenlerin tehdit altında bulunduğunu ifade etti.

Araştırmacılar, Haziran ayında Global Change Biology dergisinde yayımlanan makalelerinde, Terre Adélie’deki penguen kolonisindeki yetişkin penguen çifti sayısının 2100 yılında üç binden 575’e düşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. Batı Antarktik Yarımadası’nda 1948 yılında keşfedilen 150 yetişkin penguen çiftinin yer aldığı koloninin, küresel ısınma nedeniyle yok olduğu düşünülüyor.

Kaynak : Ntvmsnbc / Global Change Biology
Son düzenleyen Safi; 7 Mayıs 2017 17:43