Arama


_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
15 Kasım 2012       Mesaj #3
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Takvim zamanı günlere, aylara ve yıllara bölmeye yarayan metottur. Geçmişte insanlar zamanı ölçmek için güneşi ve ayı zaman ölçer olarak kullanmışlardır. Güneşi kullanan insanlar dünyanın güneş etrafındaki bir dönüşü esas almışlardır. Yani 365 gün 6 saat. Bu tarzda oluşturulan takbimlere güneş takvimi adı veriliyor.

Ay'ı zaman ölçer olarak kullananlar ise ayın dünya etrafında 12 dönmesini esas almışlardır. Buda 12 x 29.5 =354'dir. Bu tarzda oluşturulmuş takvimlere ay takvimi isimi veriliyor. İlk güneş takvimi mısırlılar tarafından, ilk ay takvimi ise sümerler tarafından yapılmıştır.

Her toplum takvim oluştururken kendileri için çok önemli kabul ettikleri bir günü başlangıç olarak kabul ederler.

Örnek olarak : Müslümanlar hicreti, hıristiyanlar Hz. İsa'nın doğumunu başlangıç olarka kabul etmişlerdir.

Türklerin Kullandıkları Takvimler

12 Hayvanlı Türk Takvimi : Bu takvim türklerin kullanmış oldukları en eski takvimdir. Güneş yılı esas alınmıştır. 12 hayvanlı takvimde her yıl bir hayvan ismiyle anılmaktaydı.

Celali Takvim : Bu takvim Büyük selçuklular zamanında hazırlanmıştır. Melihşahın hazırlattığı bu takvimde güneş yılı esas alınmıştır.

Hicri Takvim : Bu takvimde ay yılı esas alınmıştır. Başlangıcı ise Hz. Muhammed'in Mekkeden Medine'ye hicreti olan 622 yılını esas alır.

Rumi Takvim : Bu takvimde güneş yılı esas alınmıştır. Osmanlı devletinde resmi ve mali işlerde kullanılmak üzre 19. yy başında yürürlüğe giren bir takvimdir.

Miladi Takvim : Miladi takvimde güneş yılı esas alınmıştır. 1926 yılından bu yana kullanılan bir takvimdir. Bu takvimin temeli mısırlılara dayanır.

Kaynak: