Arama

Margaret Thatcher - Tek Mesaj #3

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Kasım 2012       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Margaret Thatcher (1925 Lincolnshire),
MsXLabs. org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

İngiliz kadın siyasetçi. Oxford'da doğa bilimleri ve edebiyat öğrenimi gördü. Daha sonra hukuk okudu. 1954'te avukat oldu. 1959'da Londra'nın Finchley seçim çevresinden Muhafazakâr milletvekili seçildi. 1961'de bir süre Sosyal Güvenlik bakanlığı yaptı.

Muhafazakârların 1970'te iktidara gelmesiyle Millî Eğitim bakanı oldu. 1975'te Edward Heath'in yerine Muhafazakâr Parti Başkanlığı'na seçildi. 1979 seçimlerinden sonra Avrupa'da ilk kadın başbakan olarak İngiliz hükümetini kurdu. Batı savunmasının güçlendirilmesi için çalıştı. Ülke içinde sıkı para politikası uyguladı. Bu nedenle çeşitli çevrelerce eleştirildi.


Falkland bunalımı sırasında gösterdiği sert ve ödün vermeyen tutum, ülke içinde saygınlığını artırdı. "Demir Leydi" lâkabıyla da tanınır. Haziran 1983 seçimleri sırasında Muhafazakârlar oyların % 42'sini kazanarak 1935'ten sonrasının en güçlü çoğunluğunu sağladılar. Ancak 1984'te M. Thatcher, ciddî toplumsal çatışmalara karşı koymak zorunda kaldı. Ekim 1984'te Muhafazakâr Parti Kongresi sırasında İRA'nın düzenlediği bir suikastı atlattı. Bir yıl süren madenciler grevi de, işçilerin koşulları kabul etmesiyle onun zaferiyle sonuçlandı (1985).


Ancak grev konusunda sert tutumuyla eleştirilere hedef oldu. Kamuoyu yoklamalarıyla Parti'nin oy desteğinin yükseldiği anlaşılınca Haziran 1987'de erken seçimlere gitti ve Avam Kamarası'nda yine net bir çoğunluk sağladı. Haziran 1989'da yapılan yerel ve AT Parlamentosu milletvekili seçiminde partisi yenilgiye uğrayınca kabinedeki 21 bakanı değiştirdi. Mayıs 1990'da 201 belediye için yapılan yerel seçimlerde muhalefet İşçi Partisi ülke çapında oy oranını artırırken Muhafazakâr Parti elindeki sekiz belediyeyi kaybetti.


Ülke çapında yapılan kamuoyu yoklamalarında İngilizlerin % 64'ünün Başbakan Thatcher iktidarını desteklemediği ortaya çıktı. Kasım 1990'da yapılan seçimlerde Thatcher, alması gereken oy çoğunluğunu sağlayamayınca başbakanlık ve Muhafazakâr Parti başkanlığı görevinden istifa ederek yeni liderlik seçimlerine katılmayacağını bildirdi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.