Arama


Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
26 Kasım 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Dünya Nehirleri - Seyhun (Siri Derya) Nehri
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi, Özgür ansiklopedi

adszwhx

Seyhun veya Siri Derya, (Kazakca: Сырдария; Tacikçe: Сирдарё; Özbekçe: Sirdaryo; Farsça:سيردريا) Orta Asya'da bir nehirdir. Ceyhun nehri ile birlikte tarihi Maveraünnehir bölgesini oluştururlar.

Kazakistan'ta ırmak. Tanrı Dağları'ndan doğar. Kaynağından Fergana çöküntüsüne kadarki 800 km.lik kısmı Nariyn adını taşır. Burada Siriderya adını alır. Sulama kanalları, buharlaşma, sızma vb. nedenlerle su kaybederek Turan çukurluğundan ve Taşkent'in güneyindeki bozkırdan geçer. Bir deltayla Aral Gölü'ne dökülür. Toplam uzunluğu 2.860 km.

İsimleri

Ortaçağ İslami kaynaklarda bu nehir Sayhoun (سيحون) ismiyle bahsedilir, böylece Cennet'teki dört nehirlerden biridir. Oğuzlar Yincü Öküz (İnci nehri), eski Türkler de bu nehire Yenchu-okuz derlerdi.[1], keza "İnci Nehir" anlamına gelirdi. Oğuzlar bu nehir boyunca bir çok şehir kurmuşlardır. Bunlar Yenkent (Dizruyin), Cend, Sapran (Sepren), Sugnak ve Sitgün'dür. İlkçağ'da batı'da Jaxartes veya Yaxartes Yunanca'dan gelme ὁ Ιαξάρτης Irmağı olarak bilinirdi.

Kaynakları

Irmak Tanrı Dağları (Uygurca: Tengri Tagh), (Çince: 天山 "Tian Shan") Orta Asya'da bulunan büyük dağ sistemlerinden birini oluşturan sıradağlardan iki kol alarak doğar. Kaynakları günümüz Kırgızistan'dan doğan Narin Nehri ile Kara Derya adlarıdaki nehirlerdir ve Fergana Vadisi'inde birleşerek Seyhun'u oluştururlar. Uzunluğu 2,212 km (1,380 mil) olan nehir Aral Gölüne dökülür.
Seyhun'un üzerine birkaç defa tarımsal alanların sulanması ve Enerji üretimi amacıyla Barajlar için inşaa edilmiştir; bunlardan en büyüğü olan Kairakkum (Kajrakkum veya Kayrakum) Barajıdır. Bu barajın hacmi 520 km² ve gövde hacmi 4,16 milyar m³'tür. Seyhun nehrinin kıyılarında yerel halk kara kavak, söğüt ve kamış yetiştirirler.
Kâşgarlı Mahmud haritasında da Seyhun alt havzasını açıkça Oğuz şehirleri bölgesi olarak işaret eder

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...