Arama

Tifo - Tek Mesaj #9

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
29 Kasım 2012       Mesaj #9
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TİFO
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Belirtileri

Karahumma adıyla da bilinen, ateşli ve çok tehlikeli bir bağırsak hastalığı. Etmeni basil tipinde bir bakteridir (Salmonella typhi). İlk çağlardan beri bilinen bu hastalık kirli su ve sebzelerle bulaşır. Mikrop vücuda doğrudan doğruya mide yoluyla girer. Bağırsaktaki lenf damarları yoluyla da kana karışır.

Teşhis

Bulaşıcı bir hastalıktır. Yayılmasında tifolu hastalar önemli bir rol oynar. Su tesisatının bozuk olduğu yerlerde suya karışan tifo mikroplarının açtığı salgınlar felâket hâlini alır. Klinik belirtileriyse nöbet hâlinde gelen ateş, sinir ve bağırsak bozuklukları, dalak büyümesi ve karındaki mercimek büyüklüğündeki lekelerdir. Mikrobun kuluçka süresi 5-10 gün arasıdır. Tifonun en büyük tehlikesi de bağırsak delinmesidir.

Tedavi

Bu tehlikeli hastalıktan korunma yollarından en önemlisi tifo aşısı olmaktır. Özellikle salgınlar sırasında mutlaka herkesin aşı olması gerekir. Tifolu bir hastanın tedavisi kesinlikle hastanede yapılmalıdır. Tedavide perhizin rolü büyüktür. Ampisilin ve kloramfenikol içeren antibiyotiklerin kullanılmasıyla eskiden %12 olan tifodan ölüm oranı günümüzde %2-3'e düşmüştür. Tifonun hafifi paratifo da tifoya çok benzer. Hastalık titreme ve baş ağrısı ile başlar. Tifoda görülen pembe döküntüler paratifoda da görülür. Paratifo, tifodan daha kısa sürer. Paratifo için de tifoda uygulanan tedavi şeklinin aynısı uygulanmalıdır.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.