Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
21:28, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Çarşamba, 04 Şubat 2026 - 21:28
Arama
MaviKaranlık Forum
Biyoloji ile İlgili Makaleler, Araştırmalar
-
Tek Mesaj #28
nötrino
Yasaklı
30 Kasım 2012
Mesaj
#28
Yasaklı
Nano Parçacık ve Kanser Savaşları
Yeni geliştirilen bir nano parçacığın, çoğunlukla çocuklara saldıran ölümcül bir kanser türü üzerinde kemoterapi tedavisinin etkisini artırdığı keşfedildi.
Otonom sinir sistemi üzerinde görülen ve Nöroblastom adı verilen bu tümör oldukça sert bir kemoterapi süreci gerektiriyor ve tedavi sonunda hastaları birçok sağlık problemi ile baş başa bırakıyor. Bu yüzden Sidney'de bulunan New South Üniversitesi içerisinde yer alan Avustralya Nanotıp Merkezi'ndeki araştırmacılar kemoterapi etkisini azaltabilecek her türlü ek tedavinin hastayı daha da iyi duruma getirebileceği düşüncesindeler.
Araştırmacılar bu nedenle kanserli hücrelere nitrik oksit (NO) enjekte ederek onları öldüren nanometrik boyutlarda bir parçacık geliştirdiler ve parçacığın etkilerini laboratuarda oluşturdukları kültür ortamında çoğalttıkları kanserli nöroblastom hücreleri üzerinde denediler.
Bu çalışma daha sonra Chemical Communications adlı dergide yayımlandı.Çalışmayı yürüten araştırmacılardan kimya mühendisi Dr. Cyrille Boyer Discovery News'a yaptığı açıklamada
parçacıkların genişliğinin 20 nanometreden az olduğunu, dış kısımlarının hedef hücreye bağlanan moleküllerle kaplı bir polimerden oluştuğunu ve kanserli hücreye girdikleri anda bu dış kabuğun çözünerek nitrik oksidin hücre içerisine enjekte edildiğini belirtti
.
Bu çalışmadaki asıl amaç kan serumunda stabil halde kalan fakat kanser hücreleri içerisine girdiklerinde dağılarak etkilerini göstermeye başlayan parçacıklar oluşturmaktı. Çünkü nitrik oksit bir gazdı ve kanda açığa çıktığında çok hızlı bir şekilde çözünüp dağılarak hedef alınan kanser hücreleri üzerinde istenilen etkiyi sağlayamayacaktı.
Boyer ve çalışma arkadaşları, nitrik oksidin kanserli hücrelere saldırarak onları öldürmesi ile birlikte normalde hastalara uygulanması gereken kemoterapi tedavisinin beşte birinin bile yeterli olacağını keşfettiler. Bu etkinin sadece kültür ortamında geliştirilmiş kanser hücreleri üzerinde test edildiğini hatırlatan Boyer, nano parçacıkların yaşayan organizmalarda yer alan gerçek kanser hücrelerinde de test edilmesi gerektiğini, bunu da öncelikle fareler üzerinde deneyeceklerini ekliyor. Bu çalışmanın ardından nöroblastom haricindeki diğer kanser türleri üzerinde de testler yapmayı hedefleyen Boyer, tüm bu çalışmaların klinik anlamda kabul edilebilir düzeye gelmesi için bu konuda en azından on yıllık bir çalışmanın devam ettirilmesi gerektiğini söylüyor.
Kaynak :
DıscoveryNews
/ Chemical Communications (21 Kasım 2012,11:59)
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 21:28
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...