Arama

Sivaslı - Uşak - Tek Mesaj #2

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Aralık 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sivaslı - Uşak
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Uşak iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. Doğusunda Burgaz Dağı, batı ve güneybatısında Banaz Çayı'nı çevreleyen bir ova bulunur. Uşak-Denizli karayolu üzerindedir. Ekonomik etkinlikleri tarım, hayvancılık ve ormancılığa dayalıdır. Yüzölçümü 486 km2, ilçe nüfusu 28.050, merkez nüfusu 7.814 (1997).


Tarihi
Sivaslı topraklarında kesin bilinen en eski uygarlık Hitit Uygarlığıdır.Hititliler önce Lutilerin (1-2) ve Mısırlıların (3) istilasına uğradığı bazı kaynaklarda belirtilmekte ise de bunu doğrulayacak kesin bilgiler elde edilmiştirHititliler: M.Ö 1800 yıllında Anadolu da ilk siyasi birliği kurmuşlar, tüm Anadolu’ya hakim olmuşlardır. Bu devirden kalma seramiklere Tatar ve Yayalar Kasabaları arasındaki Sıktırma ve Kömürlük Kaşı ile Ağaç beyli Kasabasında Gavur Kuyusu mevkilerinde rastlanmıştır.

Frigyalılar: M.Ö 1200lerde Balkanlardan gelip Hitit şehirlerini yağma ve tahrip ederek bu topraklara yerleşmişlerdir. Ancak M.Ö. 800 yıllarında devlet kurabilmişlerdir. Hacım köyündeki Alaudda, Sekçikler Kasabasındaki Sebaste ve Payam alanındaki Paleo Sebaste kalıntıları, Frigya şehirleridir. Roma ve Bizanslılarca da imar edilerek kullanılmıştır. (4)

Lidyalılar: M.Ö 670 yıllarında Frigya Krallığını yıkarak bu topraklara sahip olmuşlardır Tarihte ilk madeni parayı kestirip kullananlar bu insanlardır. Yine Lidyalıların Kral Yolu meşhurdur. Milas ve Efes ten başlayıp başkent Sardan (Salihli yakınlarında) geçerek Uşak-Ahat(Banaz yakınlarında) üzerinden Orta Anadolu’ya, Kızılırmak’ı geçerek Mezopotamya ya kadar uzanmaktadır. Kral Yolunun büyük bir bölümü Lidyalıların elinde olup transit ticareti Lidya’yı zenginleştirmiştir. Bu yolun bir bölümü Uşaktan başlayıp ilçemiz topraklarından geçerek Karahallı’daki Cilandıras Köprüsüne(Lidya eseridir.) ulaşmaktadır.(5) Yine Sekçiklerdeki höyüklerde Lidya kalıntıları tespit edilmiştir. (6)

M.Ö. 547de İran İmparatoru Kir us İle Perslerin eline geçmiş ve 200 sene kadar egemenliklerinde kalmıştır. (7) Budaklar köyünde Pers zamanı paraları bulunmuştur.

Anadolu’yu Perslerden Büyük İskender almış ve Makedonya Devleti topraklarına katmıştır. Tatar-Seçikler arasında ve Ağaçbeyli Kasabası Hendek mevkisinde İskender dönemi paraları bulunmuştur.

Bölgemiz M.Ö 260 tarihinde Makedonyalılardan Bergama Krallığına geçmiştir.

M.Ö 132de Romalıların eline geçen ilçe toprakları M.S 395e kadar yaklaşık 500 yıl Roma hakimiyetinde kalır. (8) İlçe topraklarında o döneme ait yerleşim yeri kalıntıları ve mezarlar, kilise kalıntıları mevcuttur. Yedi ağar mevkisinde Delikli kaya kaya kilisesi tespit edilmiştir.

M.S. 395te Romanın ikiye ayrılmasıyla bölge Bizanslıların eline geçmiş ve 1072ye kadar(yaklaşık 700 yıl) Bizans hakimiyetinde kalmıştır. Sekçiklerdeki kiliseler, Erice köyündeki Meyanlı kalıntıları, Hacım Köyündeki Ertüllü(Örtülü) Köyü kalıntıları, Payam alanı kalıntıları ve değişik yörelerdeki mezarlar bu dönemlerden kalmadır. Taş kesti mermer ocakları o dönemde işletilmiştir.(9)

Sivaslı toprakları 1308-1390 ve ikincisi 1414-1429 tarihlerinde 100 yıl kadar bir süre Germiyanoğulları hakimiyetinde kalmıştır. Hacım köyündeki Hacım Sultan türbesi ve Vakfı bu dönemden kalmadır.

İlçe toprakları 1391de Yıldırım Beyazıt ile Osman oğullarına geçmiş, Ankara Savaşı mağlubiyeti ile (1402-1414) Karaman oğullarına(daha sonra Germiyan Beyliğine) katılmıştır. 1429da Germi yan Beyi II. Yakup un vasiyeti ile II. Murat zamanında tamamen Osmanlılara geçmiştir.

1920 Ağustosuna kadar Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde kalan Sivaslı toprakları 1920-1922 yıllarında iki yıl Yunanlıların işgali altında kalmıştır. 31 Ağustos 1922 tarihinde Yunan işgalinden kurtulan ilçemiz 1923te kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti içinde varlığını sürdürmektedir.

Sivaslı İlçesi, 1850 yıllarında ormanlık bir mıntıka olarak onar evlik iki mezradan ibarettir ve daha sonra iki mezra birleşmiş, ormanlık içinde bir köy meydana gelmiştir. Birleşen bu iki mezra Sebaste adını almıştır. Temmuz 1953 yılında Kütahya'ya bağlı olan Uşak İlçesi, il statüsü kazanınca Sivaslı Beldesi'ne de bu tarihten itibaren ilçe statüsü verilmiştir. Sivaslı'nın ilçe olması ile birlikte ilçeye 25 köy bağlanmıştır. Bu köyler; Bulkaz, Cabbar, Karalar, Ağaçbeyli(Kureyş), Tatar, Dedeballar, Yayalar, Budaklar, Pınarbaşı, Selçikler, Sazak, Azizler, Kökez, Hacim, Akarca, Samatlar, Salmanlar, Karaboyalık, Erice, Çiftlik (Yeni Erice), Ketenlik, Hanoğlu, Cinoğlu, Eldeniz, Özbeyli'dir. Bu köylerden Bulkaz, Cabbar ve Karalar adlı köyler, Denizli'ye bağlı Çivril İlçesi'ne daha yakın olması nedeni ile Çivril İlçesi'ne bağlanmış ve Sivaslı İlçesi'ne bağlı köy sayısı 21'e düşmüştür. Daha sonradan Ağaçbeyli Köyü de belde statüsü kazanmıştır.

Ad:  SivasliHaritasi (Small).jpg
Gösterim: 1606
Boyut:  98.8 KB

İlçenin doğusunda Bulkaz Dağları mevcuttur. Bu dağlar Denizli-Uşak il sınırının olduğu yerde Kuruçay vadisi ile ikiye ayrılmış olup, güney kısmına Bulkaz Dağı, kuzey kısmına da Kocadağ adı verilir. Diğer yandan Afyon-Uşak doğal il sınırını oluştururlar. Yüksekliği 1990 metredir. Orman yönünden zengin sayılmaz. İlçenin diğer yöreleri düzlük olup hafif engebelidir. Arazi verimlidir. Topraklarından Büyük Menderes nehrinin bir kolu olan Banaz Çayı geçmektedir. Sivaslı ikinci sınıf deprem bölgesinde bulunmaktadır.

İlçede İç Ege'de hakim olan karasal iklim hüküm sürer. Bitki örtüsünü bozkırlar ve çalılıklar teşkil eder. Dağlarda ise orman alanları geniş yer tutar. Ormanlarda en çok çam, ardıç ve meşe ağaçları bulunmaktadır.Sivaslı'nın yüzölçümü 486'dır. Denizden yüksekliği 1050 metredir.



Kültürel Yapısı
İlçemizde okuma-Yazma oranı % 98’dir. Ilçemizde Cumhuriyetin ilanından sonra eğitim ve öğretim alanında ilk faaliyet l928 yılında bir ilkokul açılması ile baslamıstır. Ilçe Merkezinde 1 Adet Meslek Yüksek Okulu, 1 Adet Lise, 4 Adet ilkögretim Okulu bulunmaktadır. Bunun disinda Ilkögretim okulu olan yerler; Selcikler, Kökez,Yayalar, Tatar, Pinarbasi ve Ağaçbeyli ‘dir. Birlestirilmis Siniflar Ilkögretim Okulu olan yerler; Budaklar, Cinoglu ,Eldeniz , Erice, Hanoglu , Karaboyalik,Özbeyli, Samatlar ve Ketenlik Köyleridir. Toplam 20 okul ve bir Halk Eğitimi Merkezi bulunmaktadir.


Ekonomik Yapısı
İlçemiz ekonomisinin tarıma ve hayvancılı ğa dayanmaktadır.Meyvecilik ve sebzecilik önemli yer tutmaktadır.İlkbahar yetiştiriciliği olarak sırık domates ve salatalık ile taze fasulye yetiştiriciliği yapılmaktadır.Sonbahar yetiştiriciliği olarak ta marul, yeşil soğan, pırasa , maydanoz ve benzeri ürünler yetiştirilmektedir.İlçemiz hayvancılığı konusunda süt ve besi sığırcılığı da önemli yer tutmaktadır. İlçemizde en fazla yetiştirilen meyve çilektir.

Nüfusu
Sivaslı, İç Ege bölgesinde Uşak'a bağlı bir ilçedir. Uşak'ın güneydoğusunda ve Uşak-Denizli Devlet Karayolunun 35. kilometresinde Bulkaz Dağları'nın eteklerinde kurulmuştur. 38-39 derece enlem, 29-30 derece boylam çizgileri arasındadır.
Sivaslı; kuzeyde Uşak Merkez İlçe, kuzeydoğuda Banaz, doğuda Afyon'un Sandıklı ilçesi, güneyde Denizli'nin Çivril ilçesi, güneybatıda Karahallı ilçesi, batıda Ulubey ve merkez ilçe toprakları ile çevrilidir.
Sen sadece aynasin...