Arama

Tarihte Bugün Atatürk - Tek Mesaj #317

_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
11 Aralık 2012       Mesaj #317
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Tarihte Bugün Atatürk: 18 Kasım


ata 85 k

Kayseri Lisesi öğrencileri arasında... 18 Kasım 1930

1933 - Darülfünun'un yerini alan "İstanbul Üniversitesi" ilk defa öğretime açıldı.

1927 - Ankara Telsizi (radyosu) yayına başladı.

1922 - Abdülmecit Efendi'nin, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla halife seçilmesi. Kaçan Vahdettin'in yerine Meclis'te yapılan oylama sonucunda Abdülmecid Efendi halife olarak seçildi.
Uzunköprü ve Şarköy'ün kurtuluşu.
Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gizli oturumunda, yeni halife seçilmesi ve halifenin yetkileri konusunda ileri sürülen bazı iddialara cevabı: "...Türkiye halkının kayıtsız şartsız egemenliğine sahip olduğunu bir defa daha ve kesinlikle tekrar ediyorum. Egemenlik, hiçbir mana, hiçbir şekil ve hiçbir renkte ve belirtide iştirak kabul etmez. Unvanı halife olsun, ne olursa olsun, hiç kimse bu milletin mukadderatına ortak olamaz."

1920 - Ermenistan'la Ateşkes Anlaşması imzalandı.
T.B.M.M., Emperyalizme karşı bildirisini (beyanname) yayınladı.

1913 - Belkıs Şevket Hanım, tek motorlu üstü açık tayyareye binme cesareti gösteren ilk kadın oldu. Belkıs Hanım İstanbul üzerinde uçarken aşağı attığı kartlarda Osmanlı Mudafaa-i Hukuk-u Nisvan Derneği üyelerine selam yolluyordu.
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...