Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Aralık 2012       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TOPRAK
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Yerkabuğunun, üzerinde bitkilerin büyüdüğü ve tüm yaşamın dolaylı ya da dolaysız olarak kendisine bağlı bulunduğu en üst katmanı. Toprak, yüzeyde, erozyon etkisiyle gelen inorganik maddelerle organik maddelerin karışımı olan bir yapı gösterir. Derinliği yer yer birkaç metreye ulaşır. Toprakla temel kayaç arasında alt toprak adı verilen bir tabaka bulunur.

Oluşum süreci tamamlanmış bir toprak üstten başlayarak A, B, C ve D gibi dört tabaka hâlinde incelenebilir. A tabakası, organik maddelerle karışık hâlde bulunan inorganik maddelerden; B tabakası, çok az organik madde içeren inorganik maddelerden; alt toprak denen C tabakası, aşınmaya uğramış kayaç parçalarından ve D tabakası da temel kayaçtan oluşur. Başlıca üç çeşit toprak vardır.

Ilıman ve nemli iklimlere özgü topraklar (pedalfer), B tabakalarında demir ve alüminyum tuzları içerirler. Az yağmur alan bölgelere özgü topraklar (pedokal), kalsiyum karbonat gibi suda çözünür maddeler ve başka tuzlar içerirler. Tropikal kırmızı ya da sarı topraklar (laterit) ise demir ve alüminyumca zengindir. Topraklar dokularına göre de (kil, çamur, kum) sınıflandırılırlar.

Bileşiminde, % 30-% 50 kum, % 30-% 50 mil ve % 20'ye kadar kil içeren humuslu topraklar, tarımsal bakımdan en verimli topraklardır. Yeryüzünde Sibirya'nın ağaçsız düzlükleri, özellikle kutuplarda 600 metre derinliğe ulaşan ve sürekli olarak donmuş bölgeler, kozalaklı ormanlar ve tundralarla örtülü nemli, soğuk iklimlere özgü az humuslu topraklar (podzol), tarımsal etkinliklere elverişli değildir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.