Arama

Bitki Anatomisi - Çiçek - Tek Mesaj #4

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
28 Aralık 2012       Mesaj #4
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Çiçek
Bitkilerde çoğalmanın temeli çiçek ve bundan oluşacak tohumdur. Bitki kısımlarının özellikleri sonraki bireylere tohumla geçer. Tohum oluşması döllenme ile mümkündür. Bitkilerde döllenme çiçeklerde olur. Döllenme ve döllenmenin sonucunda tohum denilen yapılarda bitkinin minyatür örneğini oluşturarak neslini devam ettirmektedir
Genel Morfolojisi
Değişik büyüklükte, farklı renkte, şekilde pek çok çiçek vardır. Küçük mikroskobik yapıda çiçekler olduğu gibi 1 m çapında çiçekler de vardır. Çiçekler, çiçek sapı ile gövdeye bağlanır. Normal bir çiçekte değişime uğramış dört çeşit yaprak bulunur.

Ad:  Çiçek.jpg
Gösterim: 8410
Boyut:  34.4 KB
Tam çiçeğin boyuna kesiti

Bazı bitkilerde bir çiçek sapı üzerinde bir tek çiçek bulunduğu hâlde, bazılarında birden fazla çiçek bir çiçek sapı üzerinde bulunur. Bu şekilde bir araya toplanmış çiçek gruplarına infloresans denir. İnfloresans basit veya bileşik olmak üzere iki tiptir. Basit tipte eksen dallanmamış, bileşik tipte ise eksen dallanmıştır. Çiçek durumları dallanma tarzına göre ikiye ayrılır.
Rosemose çiçek durumu Ana eksen yan dallara göre üstün durumdadır ve daha iyi gelişmiştir. Bu tip çiçeklerde ana eksen genellikle bir çiçekle sonuçlanmaz. Yan eksenler çiçeklidir. Bunlardan alttaki çiçeklerin sapları, üsttekilerden daha uzundur. Ana eksen, kendisinden çıkan tüm yan eksenlerden daha fazla gelişir.
Rasemose çiçekler ikiye ayrılır. Bunlar
  • Basit rosemose (başak) Yan çiçekler sapsızdır. Ana eksen üzerine sıra ile dizilmiştir. Örnek: buğday, çayır otu.
  • Bileşik rosemose (salkım) Çiçekler ana eksen üzerinde salkım şeklinde dizilmiştir. Örnek: Arap sümbülü, karayemiş.
Simöz çiçek durumu Burada ana eksen tepesinde çiçek teşekkül eder ve büyüme durur. Yan dallar gelişerek ana eksenin yerini alır. Yan dallar hâkim durumdadır. En yaşlı çiçek ana eksenin uç kısmında olur. Örnek: kuşburnu.
Çiçeğin Kısımları

Çanak yapraklar (kaliks)
Dışta yeşil renkli normal yaprağa benzeyen yapraklardan oluşmuş yapıya çanak yaprak denir. Çanak yapraklar kloroplast organeli taşıdıkları için fotosentez yaparak çiçeğin beslenmesini sağlar. Ancak çanak yaprakların asıl görevi koruyuculuktur. Çiçeğin diğer kısımlarını dağılmaktan ve dış etkenlerden korur.
Taç yapraklar (korolla) Çanak yaprakların iç kısmında bulunan genellikle parlak renkli yapraklara taç yapraklar denir. Taç yapraklar böcekleri cezbederek üzerine çeker. Böylece böceklerle tozlaşma sağlanır.
Erkek organ Erkek organlar, dişi organın etrafında tek sıralı ya da çift sıralı olarak dizilmiştir. Erkek organın görevi üremeyi sağlamaktır. Erkek üreme organı iki bölümden oluşur.
  • Sapçık: Genellikle silindir veya yassı bir iplik Ģeklindedir. Kısa, uzun veya tamamen yok olabilir. Çıplak ya da parlak renkli, tüylü olabilir. Görevi, erkek organın başçığını taşımaktır.
  • Başçık: Erkek organın şişkin kısmıdır. Her başçık iki bölümden oluşur. Bu bölümlere teka denir. Her tekada iki polen kesesi bulunur. Polen keseleri polen çekirdeklerini oluşturur.
Polen keselerinde polen ana hücreleri, mayoz bölünme ile dört polen hücresi meydana getirir. Bir polen hücresine mikrospor denir. Mikrosporların çekirdekleri, mitoz bölünerek iki çekirdekli yapı oluşturur. Bu yapıların etrafında kalın, renkli, düz veya pürüzlü, bazılarında da yapışkan çeper oluşur. Bu ikişer çekirdekli yapılara çiçek tozu (polen) denir.


Ad:  çiçek1.jpg
Gösterim: 4828
Boyut:  30.6 KB
Erkek organda polenlerin oluşumu
Dişi organ Çiçeğin ortasında dişi organ yer alır. Dişi organ üç bölümden oluşur
  • DiĢicik tepesi: Dişi organın en üst kısmıdır. Genişleyerek yüzeyi büyümüştür. Bazı tepecik girintili ve çıkıntılı bir yapı kazanmıştır. Bazı tepecik ise sıvı salgılama özelliği kazanmıştır. Bu değişiklikler polen tozunun tepecikte tutunmasını sağlar.
  • DiĢicik borusu: Ovaryum ile dişicik tepesi arasında bulunur. Polen tozunun çimlenmesi ile polen tüpünün ovaryuma ulaşmasını sağlar.
  • Ovaryum (Yumurtalık): Dişi organın en önemli kısmıdır. En altta bulunur. şişkin bir yapıya sahiptir. İçinde tohum taslağı bulunur.
Dişi organda yumurta hücresinin oluşumu Yumurtalıktaki tohum taslağında diploid makrospor ana hücresi bulunur. Makrospor ana hücresi mayoz bölünme geçirerek dört tane monoploid makrospor oluşturur. Bunlardan üç tanesi eriyerek kaybolur. Bir tanesi megaspor denilen hücreyi oluşturur. Megaspor art arda üç kez mitoz bölünme geçirerek sekiz çekirdekli bir yapı oluşturur. Bu yapıya embriyo kesesi denir. Embriyo kesesi içindeki çekirdeklerden üç tanesi üst kutuba yerleşir. Bunlara antipot çekirdek denir. Üç tanesi alt kutuba yerleşir. Bunlardan bir tanesi yumurta çekirdeğini oluşturur. Diğerlerine de sinergit çekirdekler denir. Ġki çekirdek ise kesenin merkezine yerleşir ve polar çekirdekleri oluşturur. Yumurta çekirdeği etrafına bir miktar sitoplazma alarak yumurta hücresini oluşturur. Antipot ve sinergit çekirdekler ölür ve kaybolur. Sonuçta bir yumurta ve iki polar çekirdeğe sahip döllenmeye hazır embriyo kesesi oluşur.


Ad:  Çiçek2.jpg
Gösterim: 5068
Boyut:  38.5 KB
Dişi organda yumurta hücresinin oluşumu
Çiçeklerde Eşeylilik
Bitkilerdeki çiçekler bitki üzerinde değişik şekillerde bulunur. Bu, durumlarına göre değişik şekillerde isimlendirilir. Bunlar
Hermafrodit (tam) çiçek Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde olan çiçektir. Örnek: domates, elma.
Diklin çiçek Bir çiçekte erkek veya dişi organdan yalnız biri bulunur. Bu çiçeklere tek eşeyli çiçek denir. Dişi organ bulunduran çiçeklere dişi çiçek, erkek organ bulunduran çiçeklere erkek çiçek denir. Örnek: ceviz erkek çiçeği.
Monoik (bir evcikli) çiçek Bir bitkide erkek, dişi çiçek ayrı ayrı yerlerde bulunuyorsa bu çiçeklere monoik çiçek denir. Örnek: mısır, fındık.
Dioik (iki evcikli) çiçek Bir bitkide yalnızca dişi çiçek veya yalnızca erkek çiçek bulunuyorsa bu bitkilere iki evcikli bitkiler denir. Örnek: Antep fıstığı, ıspanak.
Poligam çiçek Aynı bitki üzerinde hermafrodit çiçeklerle beraber tek eşeyli çiçekler de bulunabilir. Bu bitkilere de poligam bitkiler denir.
Döllenme
Polen tanesi (mikrospor) dişi organın tepeciğine gelir ve orada çimlenir. Çimlenen polen tanesi polen tüpünü oluşturur. Polen tüpü dişicik borusundan aşağıya iner ve mikropile gelir. Polen tüpündeki çekirdek bir mitoz bölünme geçirerek iki tane sperm çekirdeği oluşturur. Polen tüpünün uç kısmının patlaması ile sperm çekirdekleri embriyo kesesine ulaşır. Sperm çekirdeklerinden biri yumurtayı dölleyerek embriyoyu oluşturur. Diğer çekirdek ise polar çekirdeklerle birleşir ve endospermi oluşturur. Endosperm besi dokudur. Embriyonun beslenmesini sağlar. Embriyo, endosperm ve kabuk tohumu oluşturur.
Ad:  Çiçek3.jpg
Gösterim: 5001
Boyut:  25.4 KB

Tozlaşma ve döllenme

Megep
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Nisan 2016 03:05
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....